ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Pevanje pod tušem smanjuje nervozu

Pevanje pod tušem bi moglao da poveća vaše opšte blagostanje. Ova aktivnost može da vas učini srećnijima, budnijima i energičnijima, pokazalo je istraživanje "Harvey Water Softeners".

Oni koji su učestvovali u istraživanju rekli su da su bili srećniji kada su nedelju dana pevali pod tušem nego onda kada nisu.

To je imalo uticaj i na njihov opšti pogled na svet, jer su smatrali da je život korisniji i bili su osećajniji prema onome što se oko njih događa.

Majkl Padrig Ekton, konsultant i psihološki terapeut, rekao je da rezultati studije imaju smisla, jer pevanje ima moć da podstakne naše raspoloženje, dok različite temperature vode mogu da utiču na to koliko se opušteno ili budno osećamo.

- Sa psihološke i naučne perspektive, pevanje poboljšava naše raspoloženje jer nas zaista tera da budemo svesni disanja. Kada pevamo, jednostavno moramo da dišemo dublje. Time se povećava nivo kiseonika i šalje se poruka mozgu da smo spremni da se smirimo. Otkucaji srca nam se usporavaju, krvni pritisak se smanjuje jer se krvni sudovi opuštaju i jednostavno se osećamo mirnije - objasnio je Ekton.

Pevanje takođe ima moć da nas što više prizemlji u sadašnjem trenutku, zbog potrebnog fokusa.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

energijakrvni pritisaknervozaotkucaji srcapevanjepevanje pod tušemraspoloženjesrećatuštuširanjevoda