SVE VIŠE NAJMLAĐIH ZARAŽENO KORONOM: Koja deca obavezno treba da prime vakcinu?

Posle globalne kampanje za vakcinaciju odraslih, u mnogim zemljama u svetu u toku je imunizacija dece i tinejdžera. Ana Milinković, načelnica Pedijatrijske službe u domu zdravlja "Savski venac" navodi za RTS da je stav da decu sa komorbiditetima, hroničnim bolestima treba vakcinisati kako bi se sprečio razvoj nekih težih kliničkih slika koje su kod njih moguće.

Zabrinjava podatak, da je u ovom talasu pandemije, sve više dece zaražene koronom. U kovid ambulantama za najmlađe povremeno ima i velikih gužvi. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" samo u prvoj nedelji septembra kovidom je zaraženo 2.437 dece.

Ana Milinković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, navela da mlađa deca nisu u težem stanju, ali da deca starija od 16 godina mogu da razviju čak i pneumoniju.

Objašnjava da su, kad je vakcinacija dece u pitanju, svi u starahu jer su deca osetljiva populacija.

- Za decu sa komorbiditetima, znači koja imaju nešto od hroničnih oboljenja – metaboličkih, pulmoloških, kardioloških, neuroloških, stav je da treba da se vakcinišu kako bi se sprečio razvoj nekih težih kliničkih slika koje su kod njih moguće. Ima roditelja koji potpuno zdravu decu vakcinišu zato što je zaista ovaj talas ponovo dostigao visoke brojeve obolelih i sve je više dece koja se zaraze kovidom - navodi Milinkovićeva.

Objašnjava da ako dete kašlje, kija, curi mu nos, ne mora da znači da je u pitanju kovid, ali savetuje roditelje da dete odvedu u ambulantu na pregled.

- Vladaju mnogi sezonski virusi, da bi se dete ispratilo potrebno je da prođu dva-tri dana da bi se razvila klinička slika, a i sam test na kovid je najosetljiviji u nekom tom periodu od trećeg do petog dana. Tako da je pametno dete posmatrati kao da je možda kovid u pitanju, ali da se dete odmori uz što više vitamina, tečnosti i da se onda drugog do trećeg dana od razvoja simptoma javi lekaru kako bi se pregledalo i uradio test - objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Navodi da se kod nas u Srbiji vakcinacija dece obavlja od aprila ove godine i da je odobrena samo "Fajzerova" vakcina.

- Prvo se startovalo sa vakcinacijom dece od 16 godina i starije dece. Za vakcinaciju dece u našoj zemlji je odobrena samo "Fajzerova" vakcina. Deca starija od 16 godina sama potpisuju saglasnost za vakcinaciju, javljaju se svom izabranom pedijatru koji ih pregleda, utvrdi da nema nikakvih kontraindikacija za vakcinaciju i deca sa tom saglašnošću mogu da se jave na bilo koji punkt za vakcinaciju da dobiju vakcinu - objašnjava Milinkovićeva.

Kada su u pitanju deca uzrasta od 12 do 15 godina, roditelj potpisuje saglasnost za vakcinaciju.

- Vakcinacija tog uzrasta je počela krajem juna i obavezno je da se sprovodi na odeljenjima pedijatrije, gde pedijatar dete pregleda, vidi u kakvom je zdravstvenom stanju, da nema nikakvih kontraindikacija. Roditelj potpisuje saglasnost za vakcinaciju i dete kod nas na Odeljenju pedijatrije dobija vakcinu - objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Ističe da dete treba vakcinisati istog dana kada je pregledano jer ako se sačeka par dana, dete u tom periodu može da se prehladi, pokupi neki virus što je, kako kaže, kontraindikacija za vakcinaciju.

- Trudimo se da istog dana nakon pregleda dete primi vakcinu zato što je promenljivo zdravstveno stanje, da se ne bi desilo da se dete prehladi što je kontraindikacija za vakcinaciju, tako da vodimo računa da se odmah nakon pregleda pedijatra obavi vakcinacija - objašnjava načelnica Pedijatrijske službe u Domu zdravlja "Savski venac".

Ističe da je kod nas odobrena samo "Fajzerova" vakcina.

- Bilo je slučajeva da nam se javljaju deca iz Kine gde su dobila prvu dozi "Sinofarmove" vakcine, pa kod nas žele da prime drugu dozu vakcine. Međutim "Sinofarmova" vakcina u Srbiji još nije odobrena za upotrebu kod dece, tako da kod nas samo "Fajzerova" vakcina može deci ispod 18 godina da se dâ - zaključila je Milinkovićeva.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

decaFajzerFajzer vakcinakineska vakcinakoronavirusKovid-19Sinofarmvakcinavakcinacija