DELOTVORNE TEHNIKE: Deset malih životnih promena sprečiće gojenje

Nedavne studije su otkrile da ukoliko svakodnevno unesemo samo 100 do 200 kalorija manje ili sagorimo dodatnh 100 do 200 kalorija svakog dana, to dugoročno može da spreči dobijanje na težini.

U dobi od 20 do 55 godina, većina odraslih na godišnjem nivou dobija na težini između pola i jednog kilograma, što vremenom dovodi do toga da imaju prekomernu težinu ili postaju gojazni. Ovo povećanje telesne težine obično nije posledica prejedanja i povećanog unosa hrane, već uglavnom posledica postepenog i blagog povećanja od 100 do 200 dodatnih kalorija nego što je potrebno iz dana u dan.

Dobra vest je da vrlo malim izmenama u svakodnevnim navikama u ishrani ili fizičkoj aktivnosti, možemo da sprečimo ovo postepeno i stalno povećanje težine.

Nedavne studije su otkrile da ukoliko svakodnevno unesemo 100 do 200 kalorija manje ili sagorimo dodatnh 100 do 200 kalorija svakog dana, to može da spreči dugoročno dobijanje na težini.

Ovu metodu poznatu kao "pristup malih promena" 2004. godine prvi je predložio Džejms Hil, stručnjak za probleme gojaznosti, kako bi pomogao ljudima da upravljaju svojom telesnom težinom.

Istraživanja su pokazala da su ove male izmene sprečile debljanje, ali nije dokazano da pomažu i u gubitku kilograma.

Evo nekih uspešnih tehnika koje su korišćene u ovim istraživanjima:

1. Izađite iz autobusa jednu stanicu ranije i pešačite ostatak puta. Možda ćete na kraju hodati još deset do 15 minuta, a to bi vam moglo pomoći da sagorite do 60 kalorija. Ako ovo uradite i na putu do kuće, to može značiti da ćete sagoreti do 120 kalorija.

2. Smanjite količinu hleba. Ako se odreknete hleba, ili umesto njega uzmete salatu ili povrće – to bi vam moglo pomoći da smanjide dnevni unos kalorija za skoro 200 kalorija.

3. Pređite na dijetetske napitke. Iako možda nemaju isti ukus, ali ovom zamenom možete smanjiti unos i za 145 kalorija. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da prelazak na dijetetska pića možda i nije idealan način za kontrolu telesne težine – pa bi prelazak na vodu umesto uobičajenog gaziranog napitka imao mnogo više efekta.

4. Izbacite mleko iz kafe jer ono može da sadrži i do 186 kalorija.

5. Kad kuvate, dodajte jednu kašiku ulja manje. Jedna kašika maslinovog ulja, na primer, sadrži nešto više od 100 kalorija, pa ako smanjite to može biti jedan od načina da se izbegnu dodatne kalorije.

6. Ako imate nešto slatko, sačuvajte polovinu za sutra. Na primer, ako pojedete samo pola čokoladice, mogli biste smanjiti unos kalorija za oko 102 kalorije – i dati vam nešto čemu ćete se radovati narednog dana.

7. Uzmite jedan ili dva krompira manje uz pečenje. Jedan krompir srednje veličine sadrći čak 200 kalorija, pa povedite računa o tome koliko ste ih stavili na tanjir.

8. Šetkajte se dok telefonirate. Tako možete sagoreti dodatnih 100 kalorija, ako telefonirate, na primer, pola sata u pokretu.

9. Izbegavajte slatkiše. Odbijanje kolača, keksa i drugih slatkiša moglo bi vam pomoći da lako izbacite dodatnih 100 do 200 kalorija iz ishrane – možda i više, u zavisnosti od hrane.

10. Ako imate psa, izvedite ga na dodatnih pola sata šetnje svaki dan. Pas će to ceniti, a vi biste mogli da sagorite preko 150 kalorija.

Pristup malih promena ima mnoge prednosti za upravljanje težinom. Prvo, male promene je lakše uneti u svakodnevni život u odnosu na veće. Na primer, lakše je pojesti 100 do 200 kalorija manje dnevno nego 500 (u osnovi, ceo obrok).

Male promene se takođe lakše održavaju na duže staze, što je ključno za upravljanje težinom. A, ako ljudi uspeju da naprave ove male promene, to ih može navesti na veće promene u njihovom životu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

gojaznostgojenjehlebhranakaloriješetnjaslatkišivečeravišak kilograma