TEŠKA ZA KONTROLISANJE: Zašto se nakon obroka javlja želja za šećerom?

Desert posle jela je neka vrsta obaveze za mnoge ljude, zašto je to tako?

Želju za nečim slatkim je najteže kontrolisati. Objašnjenje za ovu potrebu velikog broja ljudi dali su dr Majkl Krupejn i Mehmet Oz.

Moć navike

Kako se pokazalo, žudnja za šećerom je zapravo stvar navike.

- Imate podsticaj, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, podsticaj bi mogao da bude završetak večere, ponašanje je konzumiranje slatkiša, a nagrada je osećaj koji imate nakon toga - kaže dr Krupejn.

Hormon odgovoran za dobar osećaj koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom desertu je dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi je insulin.

- Kada jedemo šećer, insulin se povećava u mozgu, što je naš put do nagrade. To prouzrokuje povećano oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro. Takođe pretvara naše ponašanje unosa šećera u naviku. Kao rezultat toga, navikavamo se da ćemo se svaki put kada pojedemo obrok osećati dobro samo ako pojedemo nešto slatko - objašnjava doktor i dodaje:

- Umesto slatkiša koji sadrže preteranu dozu šećera, možete uzeti kocku crne čokolade, koja može da zadovolji želju za slatkim.

Hormoni gladi

- Drugi razlog zašto se javlja žudnja za desertom mogao bi da bude povezan sa grelinom, koji je hormon gladi - kaže dr Oz.

- Ako ne jedete dovoljno ili nemate uravnoteženu ishranu, moguće je da telo ne oslobađa dovoljno grelina. Osim toga, prebrzo konzumiranje hrane može da pojača želju za hranom, ali i za slatkišima - dodao je doktor.

Nizak nivo serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto svaki put nakon teškog radnog dana imate potrebu da konzumirate nešto nezdravo ili nešto slatko, to bi moglo da bude povezano sa nivoom serotonina.

Serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je potpuno logično da telo žudi za njim kada smo, pod stresom ili smo depresivni.

- Poznato je da niži nivo serotonina u mozgu može da prouzrokuje žudnju za šećerom. Ishrana bogata šećerom poboljšava raspoloženje i ublažava teskobu - kaže dr Oz.

Nedostatak sna

- Nedostatak sna povezan je sa prejedanjem, naročito nezdravom hranom. Pokušajte da spavate bar osam sati, to može da smanji žudnju za nezdravim i slatkim namirnicama - kaže dr Krupejn.

Nedostatak hranljivih supstanci

Vrti vam se u glavi bez šećera ili imate hronično jaku želju za slatkim? Uzrok može da bude neravnoteža šećera u krvi, poput hipoglikemije.

Ne bi trebalo odmah donositi zaključke. Kada telu nedostaju određeni minerali koji su uključeni u regulisanje nivoa insulina, to takođe može da utiče na želju za slatkim.

Kada telo ne dobija dovoljno magnezijuma, imaćete problema sa snadbevanjem ćelija energijom, pa će se javiti žudnja za šećerom koji pomaže u podizanju nivoa energije.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

desertdopaminenergijagladgrelinhormon gladihormoniinsulinishranamoć navikenedostatak snaobrokšećerserotoninslatkišiželja za šećeromželja za slatkišimažudnja za šećerom