OBAVEZAN PETODNEVNI KARANTIN: Ostrvo Bali se posle godinu dana otvara za turiste

Indonezijsko ostrvo Bali ponovo je otvoreno za strane turiste, koji nakon više od godinu dana mogu da posete ovo poznato letovalište.

Turisti ponovo mogu posetiti trgovine i plaže na Baliju, ali samo ukoliko su vakcinisani protiv novog tipa koronavirusa ili imaju negativan test na kovid-19. Potpuno vakcinisani turisti iz 19 država moći će da dođu na ovo tropsko ostrvo, ali je obavezan petodnevni karantin u hotelu.

- Aerodrom Bali dočekaće putnike iz 19 država koji ispunjavaju kriterijume Svetske zdravstvene organizacije, poput kontrole slučajeva kovid-19 - rekao je Luhut Binsar Pandžaitan, ministar u Vladi koji vodi odgovor na kovid-19 na Javi i Baliju.

Kazao je i da svi putnici na međunarodnim letovima moraju imati dokaz da su dva puta vakcinisani, da imaju negativan test na koronavirus i moraju u petodnevni karantin u određenim hotelima o svom trošku. Takođe će morati da poštuju stroga pravila u hotelima, restoranima i na plažama.

- Moramo biti oprezni - rekao je Pandžaitan.

Indonezija je u prošloj sedmici imala oko 1.000 slučajeva kovid-19 dnevno, nakon što je u julu dostigla vrhunac od oko 56.000 na dnevnom nivou.

Turizam je glavni izvor prihoda na poznatom ostrvu na kojem živi više od četiri miliona ljudi. Pre pandemije, više od šest miliona stranih turista godišnje je dolazilo na Bali.

Dolasci stranih turista pali su za šest puta, sa 6,2 miliona u 2019. na samo milion u 2020. godini, dok je 92.000 ljudi zaposlenih u turizmu ostalo bez posla. Prosečna stopa popunjenosti hotelskih kapaciteta na Baliju bila je ispod 20 posto.

Nakon što je ostrvo početkom pandemije zatvoreno za sve posetioce, Bali se sredinom prošle godine ponovo otvorio za Indonežane iz drugih krajeva zemlje.

Sang Putu Vibava, generalni direktor hotela "Tandžung Sari" na Baliju, rekao je da su samo dve od 40 soba u proseku bile zauzete i da se nada da će ponovno otvaranje pomoći da se stopa popunjenosti vrati u normalu.

- Toliko smo dugo čekali ovaj trenutak - rekao je Vibava.

Više od 80 posto stanovništva Balija potpuno je vakcinisano protiv koronavirusa.

Indonezija je potvrdila više od 4,2 miliona slučajeva kovid-19 i 142.811 preminulih od posledica zaraze koronavirusom, najviše u jugoistočnoj Aziji.

Izvor: Anadolija
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

baliindonezijakarantinkoronavirusKovid-19