“Taste of Planet” - Japan i Indonezija predstavili Novosađanima svoju kulturu i nacionalnu kuhinju

Udruženje građana The Best Fest u saradnji sa kompanijom “Color Media Communications”, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada, odnosno Gradske uprave za privredu organizuje Festival nacionalne kuhinje „Taste of Planet“ koji se održava u Novom Sadu, na platou ispred SPENS-a, u periodu od 15. do 23. oktobra.

I ove godine, svi posetioci će, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputovati ceo svet a usput se i upoznati sa turističkom ponudom zemalja koje budu gosti našeg festivala.

Juče nam se predstavila Koreja, a danas smo bili u prilici da upoznamo Japan, a potom i Indoneziju i isprobamo kulinarske specijalitete ove dve zemlje.

Danas smo bili u prilici da probamo Japansku tradicionalnu supu, sličnu miso supi samo sa komadićima piletine i raznovrsnim sezonskim povrćem, sušijem i dezertom napravljenim od pirinča. Okupljenima se obratio savetnik Ambasade Japana Tecuja Cubota koji nam je približio japansku kuhinju koja obuhvata regionalnu i tradicionalnu hranu iz celog područija Japana.

Tradicionalna kuhinja Japana (vašoku) zasnovana je na pirinču sa miso supom i drugim jelima sa dosta sezonskih sastojaka. Prilozi su često riba i kuvano povrće u supi. Plodovi mora su uobičajeni i često se spremaju na žaru, ali se, takođe, mogu spremati u sirovom obliku kao sašimia ili suši. Plodovi mora i povrće se, takođe, mogu spremati u mekom testu kao tempura. Osim pirinča uobičajena su i rezanca kao što Soba i Udon. Prirodna japanska kuhinja smatra se najzdravijom kuhinjom sveta.

Sa druge strane, indonežanska kuhinja bogata je raznim aromatičnim i egzotičnim biljkama koje daju specifičan ukus hrani i zapravo predstavlja jednu zbirku različitih regionalnih kulinarskih tradicija koje su formirale arhipelašku naciju Indoneziju. Delom postoji široka paleta recepata i kuhinja jer se Indonezija sastoji od otprilike 6.000 naseljenih ostrva od ukupno postojećih 17.508 u najvećem svetskom arhipelagu, s više od 1.300 etničkih skupina.

Raskoš jakih ukusa, boja i aroma, indonezijska kuhinja duguje svom multietničkom sastavu. Indonezija je bogata raznim aromatičnim, egzotičnim biljkama i začinima koji imaju posebno važnu ulogu. Jedan od najpopularnijih je salam koji po svom ukusu podseća na lovorov list, kao i galangal koji liči na đumbir. Često se koriste čili, slatki soja sos, kikiriki sos, fermentisana smesa morskih račića, kokos i muskatni oraščić, kao i turmerik, korijander, biber, limun trava…

Jedna od najvažnijih namirnica u Indoneziji je pirinač koji čini osnovu svakog obroka. Sprema se za doručak, ručak i večeru na različite načine, uz brojne dodatke, zavisno od običaja etničkih grupa. Testenina je, takođe, veoma popularna. Jelovnici su puni plodova mora i ribe, a od mesa se pretežno koriste piletina, kozetina i govedina.

Sve do 23. oktobra, tokom osam dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se preko 10 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana na platou ispred Spensa besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Festival nacionalne kuhinjefestival nacionalnih kuhinjaindonezijajapannovi sadplato ispred spensaSpensTaste of Planet 2021