TREND KOJI UGROŽAVA LINIJU: Stalno fotografisanje hrane može da utiče na povećanje kilograma

Svi u društvu imamo bar jednu osobu koja uvek, ma gde god bili, fotografiše hranu, a neretko onda nastale fotografije objavljuje na društvenim mrežama. Međutim, to može da ide i korak dalje i da se odrazi na kilograme.

Upravo su takve osobe, kako pokazuje istraživanje američkog "Georgia Southern University", skloniji dobijanju kilograma.

Stručnjaci su otkrili da trend fotografisanja hrane pre jela povećava verovatnoću da ćemo hteti još jednu porciju i da ljudima koji to rade treba više vremena da osete sitost.

U istraživanju je učestvovalo 145 studenata koji su bili podeljeni u dve grupe – jedna je dobila tanjir sa šest krekera od sira, druga sa dvanaest.

Prvoj grupi, sa šest krekera, rečeno je da fotografišu hranu pre jela, a zatim da ocene koliko im se svidelo i da li žele još jednu porciju.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je fotografisala hranu dala više ocene i da su hteli još jer je fotografisanje promenio način na koji mozak doživljava hranu – ukus i miris su izraženiji jer se mozak fokusirao jače na njih.

Kao zaključak, rezultati istraživanja mogli bi da budu od velikog značaja za sve one koji žele da izgube kilograme.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

fotografija hranefotografisanje hranegladhranamiris hranesitostukus hranevišak kilograma