REČ STRUČNJAKA: Da li pojedine namirnice mogu da ublaže neprijatne simptome menopauze?

Valunzi, promene raspoloženja, noćno znojenje, problemi sa spavanjem - za mnoge žene menopauza je pravo mučenje. Ako ste žena u toj fazi života, ne morate da se predate i pomirite s patnjom jer nešto ipak može da se učini.

Uravnotežena ishrana bogata vitaminima veoma je važna, savetuje dr Irmgard Zierden, ginekolog i naturopata.

Ona ističe da neke namirnice mogu blago, ali efikasno da ublaže simptome menopauze.

Reč je o fitoestrogenskim biljkama, koje prirodno sadrže fitoestrogene, jedinjenja slična ljudskom estrogenu za koje se veruje da mogu da nadoknade njegov manjak.

Količina estrogena se smanjuje kako se žene približavaju kraju reproduktivnog perioda, što može da prouzrokuje neprijatne simptome menopauze.

U hranu bogatu fitoestrogenima spadaju proizvodi od soje, semenke lana i bundeve, žitarice, bobičasto voće i orašasti plodovi. Brokoli i rukola takođe navodno ublažavaju simptome menopauze, a od pomoći može da bude i beli luk.

- Osim na ono što jedu, žene bi trebale da obrate pažnju i u koje vreme jedu - kaže doktorka Zierden.

Ona ne savetuje da se sirovo voće i salate jedu uveče, jer tada "creva moraju previše da rade tokom noći" što može da dovede do nesanice i valunga.

Mnoge žene u menopauzi imaju višak kilograma iako ne jedu više nego ranije. Pored toga što je to normalno, žene bi u menopauzi trebalo da smanje unos kalorija.

Izvor: N1/Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

estrogenfitoestrogeniishranakalorijemenopauzanamirniceorašasti plodoviproizvodi od sojesemenke bundevesemenke lanasimptomi menopauzevišak kilogramažitarice