IZBACITE IH IZ SVOJE ISHRANE: Devet namirnica narušavaju rad organa i negativno utiču na metabolizam

Postoje brojni proizvodi koji se reklamiraju kao zdravi, iako u stvari narušavaju rad organa i negativno utiču na organizam.

Osnivač i sertifikovani dijetetičar "Vodiča za zdravu ishranu" Džerad Koč naveo je devet opasnih namirnica po ljudski organizam:

1. Prerađeno meso

Mesni proizvodi, kobasice i šunke, kojih ima u izobilju u svim prodavnicama, napravljeni su od mesa životinja uzgajanih na industrijskim farmama. To znači da su stalno u zarobljeništvu, što doprinosi razvoju mnogih bolesti i povećanom mortalitetu. Zbog toga im se daje hrana zasićena antibioticima, hormonima rasta i drugim lekovima.

2. Konzervirana hrana

Mnogo povrća iz konzerve, posebno paradajz, sadrži bisfenol-A, toksičnu supstancu koja negativno utiče na reproduktivni i nervni sistem, izaziva dijabetes, bolesti srca i raka i druge poremećaja. Konzerviranu hranu bolje je zameniti svežim povrćem i voćem. Konzervirana hrana koja sadrži prerađeno meso, dodatno je nezdrava i nikako se ne preporučuje u ishrani.

3. Trans masti

Zamena prirodnog maslaca sa margarinom ili drugim veštačkim namazima je smrt za organizam. Supstance koje nastaju tokom pripreme takvih namaza izazivaju mnoge zdravstvene probleme: bolesti srca i krvnih sudova, rak, problemi sa kožom i kostima, neplodnost, hormonski disbalans, problemi u rastu i teškoće u učenju kod dece. I linolna kiselina, koja se nalazi u organskim masnoćama, ne samo da blokira razvoj raka i dijabetesa, već i promoviše gubitak težine.

4. Kokice u mikrotalasnoj

Hemikalije koje se koriste za obradu omota za brzu hranu ulaze u hranu i ulaze u organizam hranom. Agencija za zaštitu životne sredine priznaje ih kao "verovatne kancerogene" i supstance koje štete razvoju i zdravlju reproduktivnih organa. Osim toga, ove namirnice utiču na podsticanje rada hormona.

5. Biljno ulje

Rafinisana, nekvalitetna ulja se teško prerađuju kako bi poremetila odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, što dovodi do srčanih oboljenja i rizika od tumora.

6. Prskano voće i povrće

Mnogi sveži plodovi su genetski modifikovani, a gotovo svi tradicionalni poljoprivredni proizvodi tretirani su otrovnim pesticidima. Bolje je izabrati povrće i voće koje se uzgaja na domaćim gazdinstvima.

7. Prerađena so

Kuhinjska so sadrži male količine opasnih hemikalija koje su otrovne i štetne po zdravlje. Džerad Koč predlaže kupovinu nerafinisane prirodne soli koja ima mnoga lekovita svojstva.

8. Proizvodi od soje

Oko 95% soje je genetski modifikovano. Proteini od soje se dodaju gotovo svim kuvanim jelima i pićima. Prema podacima istraživanja, proizvodi od soje izazivaju poremećaj digestivnog, endokrinog i imunološkog sistema, reproduktivnu patologiju, neplodnost i rak.

9. Veštački zaslađivači

Svi veštački zaslađivači sadrže supstance koje izazivaju povećan apetit, povećanu zavisnost od ugljenih hidrata, stimulišu taloženje viška masti i izazivaju povećanje telesne težine. Njihova bezbednost, zasnovana na ispitivanjima na životinjama, je pogrešna, jer njihova tela sadrže jedinjenja koja razlažu i izlučuju ove supstance, ali ih nema u ljudskim telima.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

biljno uljebolestiishranakokicekonzervirana hrananamirnicenezdrava hranaprerađena soprerađeno mesoproizvodi od sojeprskano povrćeprskano voćetrans mastiveštački zaslađivači