ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Konzumiranje oraha snižava nivo holesterola

Konzumiranje oko pola šolje oraha svaki dan tokom dve godine snizilo je nivo LDL holesterola, poznatog i kao "loš holesterol", pokazalo je novo istraživanje objavljeno u vodećem časopisu Američkog udruženja za srce - "Circulation".

Istraživanje koje je pokazalo ovaj efekat oraha na holesterol odnosi se na starije odrasle osobe.

Konzumiranje oraha dovelo je do smanjenja ukupnog broja LDL čestica povezanih sa aterosklerozom, koja se javlja kao posledica nakupljanja masnih naslaga u arterijama, prenosi "Science Daily".

Doktor Emilio Ros, jedan od autora istraživanja, istakao je brojne prednosti konzimiranja oraha:

- Orasi imaju optimalan sastav hranljivih supstanci, uključujući značajne količine alfa-linolenske kiseline, biljne omega-3 masne kiseline, polifenola i fitomelatonina. Redovno konzumiranje oraha ne samo da može da smanji nivo LDL holesterola, već može i da učini LDL čestice manje sklonim "ulasku u arterije".

U ovom istraživanju učestvovalo je 636 osoba starosti od 63 do 79 godina.

Oko 32 odsto njih uzimalo je statine, lekove za smanjenje povišenog krvnog pritiska, što je tipično za ovu populaciju. Jedna grupa nije konzumirala orahe, dok je druga dodavala polovinu šolje oraha u svoje svakodnevne obroke.

Oni učesnici koji su konzumirali orahe smanjili su nivo LDL holesterola u proseku za 4,3 miligrama po decilitru (mg/dl), a ukupni holesterol u proseku za 8,5 mg/dl. Takođe su smanjili i broj ukupnih LDL čestica za 4,3 odsto, a malih LDL čestica za 6,1 odsto.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

arterijeaterosklerozaholesterolistraživanjeLDL holesterollos holesterolmasne naslagenivo lošeg holesterolaorahorasipovišeni holesterolpovišeni krvni pritisak