ŠESNAEST PUTA VIŠE OD PROCENJENE VREDNOSTI: Haljina Ejmi Vajnhaus sa poslednjeg nastupa u Beogradu prodata za 243.000 dolara (VIDEO)

Haljina koju je pevačica Ejmi Vajnhaus nosila na svom poslednjem nastupu u Beogradu, prodata je za 243.200 dolara, 16 puta više od procenjene vrednosti, kao deo riznice memorabilija iz života pokojne dive prodate na aukciji u Kaliforniji.

Ejmi Vajnhaus je nosila zeleno-crnu haljinu sa printom bambusa na koncertu u Beogradu juna 2011. godine. Mesec dana kasnije, 23. jula, umrla je od akutnog trovanja alkoholom. Imala je 27 godina.

Njena smrt je bila kulminacija duge - i često veoma javne - borbe sa zavisnošću od alkohola i droge.

Haljina je bila deo kolekcije ličnih stvari od 800 predmeta, od grudnjaka i DVD-ijeva, do knjiga i šminke koje su na aukciju stavili njeni roditelji, Mič i Dženis.

Cela kolekcija donela je zaradu od četiri miliona dolara, dvostruko više od prvobitne prognoze, prema aukcijskoj kući "Džulijens" (Julien's), koja je upravljala prodajom.

- Naravno, postoje obožavaoci, i muzeji, i kolekcionari širom sveta koji će želeti da poseduju neke od ovih predmeta, brinu o njima, pokazuju ih u muzejima, održavaju njeno nasleđe i sećanje na nju i u isto vreme sakupe nešto novca za fondaciju - naveo je Martin Nolan iz "Džulijensa" uoči aukcije.

Prihod sa aukcije je namenjen za Fondaciju "Ejmi Vajnhaus", koja podržava ugrožene mlade koje se bore sa zavisnošću.

- Sve ove haljine predstavljaju Ejmi - fantastičnu muzičarku, tekstopisca, ali i modnu ikonu - napominje Nolan.

Višestruka dobitnica Gremija, Ejmi Vajnhaus, čiji se album "Back to Black" iz 2006. godine smatra modernim klasikom, često je govorila o svojim ličnim iskustvima u borbi sa zavisnošću od alkohola i droga.

Još jedan vrhunac prodaje bila je torbica u obliku srca koju je "Moskino" napravio po meri, a koju je Ejmi nosila na dodeli Brit avards 2007. godine, i koja je prodata za 204.800 dolara.

Katalog sa više od 400 stranica koji je sastavila Aukcijska kuća "Džulijens" predstavljao je pregled celokupne karijere Ejmi Vajnhaus, ali i njenog prepoznatljivog retro stila koji ju je učinio modnom ikonom.

Izvor: RTS
Foto: AP Archive - YouTube/PrintScreen

aukcijaejmi vajnhaushaljinaMič Vajnhausmodna ikonatorba