U SRBIJI OD DANAS NA RASPOLAGANJU PET VRSTA VAKCINA: Spisak cepiva koja se koriste, kako se raspoređuju i na kojim punktovima ih ima

Pet različitih vrsta vakcina trenutno su na raspolaganju građanima Srbije. Prema zvaničnim informacijama, poslednjih dana nešto je veći broj i onih građana koji primaju prvu dozu.

Vakcina protiv Kovida-19 ima dovoljno i građani mogu da prime sve tri doze bez problema. Za sada ne postoji ništa sporno oko njihove nabavke. Gradski zavod za javno zdravlje ima plan imunizacije za sve punktove u gradu i svaka nabavka se planira na osnovu potrošnje u prethodnom periodu.

Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac, kaže da se poručivanje vakcina planira na osnovu potrošnje u prethodnih sedam dana.

- Poručujemo od strane Gradskog zavoda za javno zdravlje. U kontaktu su svi domovi javnog zdravlja, kao i Gradski zavod za javno zdravlje. Do sada nije bilo nikakvih spornih stvari u nabavci - kaže Bekić.

Naše sugrađane interesuje da li ima vakcine "Astra Zeneka" i na kojim punktovima može da se primi. Mediji su saznali da je ima i da se čuva u centralnom magacinu.

Zbog slabijeg interesovanja građana za ovom vakcinom i načina njenog pakovanja, može se naći na većim punktovima, trenutno samo na Beogradskom sajmu.

- Kada se otvori bočica, tada treba imati deset građana koji treba da je prime. Zbog toga se aplikacija "Astra Zeneke" sprovodi na ograničenom broju punktova. Daje se posle 12 nedelja, a imunizacija trećom dozom se daje pet meseci od primanja druge doze - objašnjava Bekić.

Čuvanje vakcina

Vakcine se čuvaju u skladu sa uslovima koje propisuje proizvođač, većina se skladišti u frižideru na temperaturi između dva i osam stepeni, ali je za neke neophodna i mnogo niža temperatura.

Obični frižideri ne mogu stalno održavati ravnomernu temperaturu, pa su za ove dragocene proizvode potrebni specijalizovani medicinski frižideri.

- Nema potrebe da se građani Srbije opterećuju. Postoje apsolutno sva propisana mesta u svim punktovima za imunizaciju, dok se na primer na Torlaku čuvaju vakcine za duži period - navodi Bekić.

Kada se daje buster, a kada treća doza

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da se buster doza daje u zavisnosti od toga koju su vakcinu i revakcinu građani prethodno primili.

Daje se pet meseci od druge doze osobama koje su vakcinisane "Fajzerovom", "Astra Zenekinom" vakcinom i "Sputnjikom V", a posle četiri meseca osobama koje su primile dve doze "Sinofarmove" vakcine i najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa urođenim ili stečenim oslabljenim imunitetom.

Stručnjaci napominju da termin treća doza, koju primaju osobe sa oslabljenim imunitetom, najmanje 28 dana posle druge, ne treba izjednačavati sa buster dozom, koja se daje posle šest meseci.

Pre nekoliko dana u Institut "Torlak" stiglo je više od 200.000 doza vakcine kompanije "Moderna", koje je Srbiji donirala Poljska, tako da je građanima Srbije trenutno na raspolaganju pet različitih vakcina.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

AstraZenekabatutbuster dozačuvanje vakcinaFajzerimunizacijakoronakoronaviruskovidKovid-19modernanabavka vakcinaSinofarmSputnjik Vtorlaktreća dozavakcinavakcinacijaZoran Bekić