SENZITIVAN ORGAN: Da li je vaša koža pod stresom?

Naša koža veoma je senzitivna. Emocije ne moraju uvek da se očitaju na licu, ali efekti onoga što osećamo – posebno ukoliko su u pitanju stres i tenzija – uvek će se ispoljiti na koži.

U periodima izražene tenzije, naše adrenalne žlezde počinju prekomerno da luče kortizol, hormon stresa. Povišen nivo kortizola aktivira i produkciju sebuma, što znači da naša koža može da postane naglašeno zamašćena tokom stresnih perioda. Takođe, povišen nivo kortizola uzrokuje i veći gubitak kolagena i elastina, zaduženih za čvrstinu i elastičnost kože. Ukoliko stres narušava kvalitet sna, narušen je i proces obnavljanja kože (koža se regeneriše tokom noći), kao i funkcija njene zaštitne barijere. Tamni podočnjaci i gubitak sjaja evidentne su posledice izloženosti stresu i nedostatku sna, kažu stručnjaci.

Kako da prepoznate da li je vaša koža pod stresom?

Zadržavate dah?

To je tipična reakcija na stres. No, telesnim ćelijama – uključujući one u koži – potreban je kiseonik kako bi pravilno funkcionisale. Imajući to na umu, nastojte da dišete pravilno, posebno u trenucima kada osećate pojačanu tenziju. Usvojte tehniku pravilnog disanja – verujte, mnogo pomaže.

Primećujete pojavu novih problema s kožom i pogoršanje već postojećih?

Posledica stresa može da bude pojava novih problema s kožom, ali i pogoršanje već postojećih. Stres aktivira upalne procese u organizmu, usled čega dolazi do pogoršanja simtoma oboljenja kao što su psorijaza i ekcem. Takođe, stres može da dovede do pojave kompulsivnog čupkanja kose, ili grickanja noktiju i kože oko njih. Što je ova navika izraženija i duže traje, i oštećenja kože su veća. Budući da je reč o fizičkoj manifestaciji psihičkog problema, veoma je važno da se – uz asistenciju stručnjaka – otkrije pravi uzrok, te da se on eliminiše.

Šta možete da preduzmete?

Suzdržite se od ispijanja kafe

Iako kofein ne uzrokuje pojavu akni, ova materija može da naglasi ovu pojavu, jer podiže nivo kortizola u organizmu, naročito ako ispijate kafu kada ste pod stresom. Zapravo, kofein može dvostruko da pojača reakciju tela na stres.

Često se smejte!

Odavno je dokazano da smeh obara nivo stresa.

Koristite kozmetiku baziranu na "antistres" sastojcima

Sastojci koji oslobađaju kožu stresa – ulje lista čajnog drveta, ekstrakt kamilice i Centella asiatica – umiruju osetljivu i iziritiranu kožu. Osim toga, pomažu u kontroli prekomernog mašćenja, proširenih pora i neravnina na koži lica. I organsko ulje semena konoplje, u kombinaciji sa vitaminom E, ublažava znake stresa na koži tako što je umiruje, hrani i popunjava sitne bore.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

akneborebubuljiceispijanje kafekožanedostatak snapodočnjacistresuljezadržavanje daha