Ambasador Malezije učestvovao u projektu "Zelena Srbija" u Kragujevcu

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine realizovao je projekat “Zelena Srbija” u Kragujevcu pored jezera „Bubanj“ gde su zasađena stabla belog jasena. Partneri ovogodišnjeg projekta su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl i Telenor.

Cilj projekta „Zelena Srbija“ jeste zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje naše zemlje. U okviru projekta organizuje se sadnja drveća u 10 gradova i opština Srbije, a grad Kragujevac je osmi po redu koji se odazvao ovoj akciji.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov naveo je da SRBATOM povezivanjem državnih institucija, lokalnih samouprava, sa najboljim praksama drugih prijateljskih zemalja, kroz niz ekoloških aktivnosti daje primer i ukazujemo na to da svako od nas sam nešto može uraditi - posaditi novu biljku, stablo ili obogatiti već postojeće parkove i zelene površine.

„Cilj nam je da obnovimo eko-fond naše zemlje, ali i da doprinesemo očuvanju planete za buduće generacije“, istakao je Velinov.

Pomoćnik gradonačelnika grada Kragujevca Stefan Jovanović zahvalio se što je i grad Kragujevac mapiran kao jedan od mesta gde će se realizovati projekat „Zelena Srbija“.

„Važno je da brinemo o životnoj sredini koja je od velikog značaja za zdravlje i kvalitet života ljudi. Nadam se da ćemo današnjom akcijom podići svest naših sugrađana o tome koliko je važno da čuvamo životnu sredinu“, rekao je Jovanović.

Šef misije Malezije Kairul Tazril Tarmizi naveo je tokom svog obraćanja da mu je drago što su deo ovog društveno odgovornog projekta.

„U vremenu kada ceo svet ide u pravcu tehnološkog i industrijskog razvoja uopšte, očuvanje životne sredine je izuzetno važno, kako za nas, tako i za generacije koje dolaze. Zato smo i podržali projekat „Zelena Srbija“ i drago nam je što smo ovde danas“, rekao je Tarmizi.

Predstavnica kompanija Lidl Srbija Jasmina Šrndić je navela da im je drago što se projekat „Zelena Srbija“ realizuje u Kragujevcu, gde Lidl ima svoje dve prodavnice, u kojima, kao i u svim drugim, nude najbolji odnos cene i kvaliteta i jedinstveno iskustvo kupovine. Ipak, svesni su da oni kao kompanija nisu samo odgovorni prema potrošačima, već prema društvu u celini, kao i prema životnoj sredini koja je takođe u fokusu njihovog poslovanja. Zbog toga su i deo projekta „Zelena Srbija“ koji podrazumeva sadnju drveća u mnogim gradovima Srbije.

Direktorka subregiona OTP banka Srbija Ana Stanić izjavila je da su principi društvene odgovornosti integrisani u celokupno poslovanje banke, kao i da primenjuju visoke standarde politike ka zaposlenima, klijentima i životnoj sredini.

„Smatramo da širenjem teme koja se tiče brige o životnoj sredini na kraju dana brinemo i ulažemo u kvalitet života stanovništva. Verujemo da ćemo ovom akcijom motivisati i druge da nam se pridruže i pokrenu promene“, navela je Stanić.

Nakon akcije sadnje stabala belog jasena kod jezera „Bubanj“, direktor SRBATOM-a Slađan Velinov i šef misije Malezije Kairul Tazril Tarmizi obišli su Muzej 21. oktobar, a nakon toga položili vence kod Spomenika streljanim đacima, podignutom na mestu gde su 21. oktobra 1941. godine nemačke okupacione snage streljale đake i profesore kragujevačke gimnazije.

Foto: Dragan Mujan

ana stanićcolor media communicationsDirektorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost SrbijeJasmina ŠrndićJavno preduzeće “Vojvodinašume”Kairul Tazril TarmizikragujevaclidlOTP banka SrbijeozelenjavanjePokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredinesadnja drvećaSlađan VelinovSRBATOMStefan Jovanovićtelenorzelena srbija