ENDOKRINOLOG OTKRIVA: Koje namirnice povoljno utiču na rad štitne žlezde?

Štitna žlezda je najveća endokrina žlezda u ljudskom organizmu. Smeštena je u prednjem delu vrata neposredno ispod grkljana i normalno teži između 10 i 20 grama. Sastoji se iz dva simetrična dela, tako da se njen oblik često poredi sa leptirom.

Hormoni štitne žlezde regulišu brojne biohemijske procese u organizmu koji su ključni za normalan rast i razvoj, metabolizam i neurološku aktivnost. Oboljenja štitne žlezde su u porastu i sve veći broj ljudi pati od ove bolesti. Zbog toga, preporuka lekara je da se jednom godišnje rade detaljne analize.

Za štitnu žlezdu kažu da je povezana sa našim emocijama i podsvesvnim željama, pa su zato u najvećem riziku da obole one osobe koje ne žive u skladu sa svojim osećanjima.

- Na zdravlje štitne žlezde treba da mislimo na vreme i da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali ovu važnu žlezdu i kako bi ona mogla nesmetano da obavlja svoje funkcije - kaže endokrinolg Majkl Mozli.

On tvrdi da ove namirnice povoljno utičnu na rad štitne žlezde i savetuje da se što češće nađu na našoj trpezi:

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Morski plodovi

Morska riba, dagnje, rakovi, jastozi, škampi, lignje itd, sadrže dosta joda, cinka, masnih kiselina, fosfora, proteina, vitamina B 12. Nutricionisti kažu da osobe koje redovno konzumiraju morske plodove gotovo nikada nemaju poremećaje štitne žlezde, kao ni anemiju.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Japanske jabuke

Sadrže puno joda, koji je neophodan za štitnu žlezdu. Osim toga, obiluju i drugim korisnim supstancama - natrijumom, magnezijumom i gvožđem, kao i vitaminima A, C i P.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Crni i beli luk

Beli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor. S druge tsrane, tu je i crni luk koji je jednak dobar. Ima malo kalorija, ali zato ima pregršt vitamina, minerala i vlakana.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Maslinovo ulje

Nije nepoznanica da je ekstra devičansko maslinovo ulje odličan izvor oleinske, linolenske i palmitinske kiseline, kao i da je dobar izvor vitamina E koji ima moćno antioksidaciono delovanje i izvor je nezasićenih masnih kiselina koje štite zdravlje celokupnog organizma.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Jabuke

U brojnim kulturama smatra se eliksirom života. Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe). Sadrži mlečnu, limunsku i jabukovu kiseline koje pomažu u procesu probave.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

beli lukcrni lukjabukejapanska jabukamaslinovo uljemorski plodovištittna žlezdavitamini