ŠTETE VAŠOJ KOŽI: Pet proizvoda ne stavljajte na svoje lice

Sve žene vole da eksperimentišu sa proizvodima koje stavljaju na lice, a maske i losioni koji se izrađuju u kućnoj radinosti hit su još od davnih dana.

I dok brojni "kućni proizvodi" mogu da zamene kupovne preparate za negu, stručnjaci savetuju žene da pripaze šta stavljaju na lice i da na kožu ne stavljaju baš sve što im padne pod ruku i što pronađu u kupatilu ili ostavi.

Ovih pet stvari nikad ne bi trebalo da koristite za negu lica:

1. Alkohol

Alkoholom se često dezinfikuju rane, ali nemojte ga ni po koju cenu stavljati na bubuljice ili ranice na licu. Isušićete kožu u trenu!

2. Šećer

Već je poznato kako prekomerna konzumacija šećera dovodi do slabljenja elastičnosti kože, pa samim tim i opuštene kože i bora. Stručnjaci kažu da se tu ne radi samo o unosu šećera već da i šećer koji stavljamo na kožu može da učini isto.

3. Losion za telo

Verovali ili ne, mnoge žene losion za telo koriste kao kremu za lice. To je potpuno pogrešan postupak jer je koža lica delikatnija od kože tela, pa su joj potrebni nešto blaži i finiji proizvodi. Takođe, losioni za telo često sadrže parfem i šljokice što može naštetiti licu.

4. Soda bikarbona

Soda bikarbona često se spominje u receptima za kućnu izradu pilinga za lice, ali razmislite malo - ako može da izbeli zube, da li može zaista da bude bezopasna za vašu kožu?

5. Lak za kosu

Naravno, ne bi svesno nanele lak za kosu na lice, ali ako ga često koristite, velike su šanse da to radite nesvesno. Lak za kosu pun je hemikalija koje začepljuju pore i zbog kojih se pojavljuju bubuljice!

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

alkoholhemikalijekoža licakreme za licelak za kosulepotalicelosion za telonega licašećersoda bikarbona