TEK SADA POSTAJEM SVESNA ŠTA SE DOGODILO: Jasna Đuričić iskreno o nagradi za najbolju evropsku glumicu

Ona je najbolja glumica starog kontinenta. Dobila je evropskog Oskara za glavnu ulogu u filmu "Kvo vadis Aida?". Najbolja evropska glumica Jasna Đuričić ovog jutra bila je gošća "Uranka" na televiziji K1.

Glumica je istakla da je veoma srećna zbog nagrade.

- Hvala vam što ste pustili snimak kada čitaju moje ime, jer ga do sada nisam videla. Ja tek sada postajem svesna šta se to juče dogodilo - kazala je glumica sa osmehom u uključenju u "Uranak" iz Novog Sada.

- Ceo dan sam juče putovala iz Sarajeva, po ovom snegu, i tek sada čitam sve u medijima i poruke na društvenim mrežama. Moj inboks na Instagramu 'puca' i hvala svim ljudima na predivnim čestitkama. Puno mi je srce. Sve te poruke govore mi da je ta nagrada zajednička. Zajednička svih nas iz regiona, mada ja tu reč region ne volim. Zajednička nagrada svih nas sa prostora bivše Jugoslavije, tako mi je draže da kažem.

Naša glumica kazala je da bi volela da RTS prikaže film "Kvo vadis Aida?"

- RTS je javni servis i ako bi emitovao ovaj film, bila bi to neka vrsta iskoraka. Bio bi to stav naše države - kazala je Jasna Đuričić.

- To što filma nema u našim bioskopima je cenzura. Toga u demokratskom društvu ne bi trebalo da bude. To je uskraćivanje i to nije u redu. Neka ga ljudi vide pa da debatujemo.

Ovaj film bi, prema njenim rečima, trebalo da doprinese tome da kažemo: "Evo ljudi, to je bilo. To se dogodilo".

- Za mene privatno, kao čoveka, taj film je bio katarzična stvar. Svih ovih godina strašno me boli sve to što se događalo na našim prostorima. Svi koji su videli film kažu da je teško, ali da je na kraju oslobađajuće. Film je težak onoliko koliko je težak život - kazala je Jasna Jovani Joksimović.

- Osećam obavezu spram mladog sveta, jer im se razni narativi 'toče' u glavu i važno je da im kažemo šta se sve desilo, ali da to nema veze sa njima, da nisu oni krivi i da nastave da žive svoje živote.

Jasna je istakla i da smo svi na ovim prostorima traumatizovani.

- Traumatizovani su i oni koji su direktno preživljavali strahote, i oni koji su nosili puške i oni koji nisu. I svi mi koji nismo bili direktni učesnici. I generacije rođene nakon ratova su traumatizovane. Ovo je film iz ženske perspektive koji govori o tome da rat nikada ni za šta nije solucija. Rat je trenutak u kome propada ljudskost, potpuno.

Poznata glumica otkrila je i kakva očkivanja ima od ove važne nagrade.

- Imam dovoljno godina, i životnih i profesionalnih, da mirno primam ovakve stvari. Postoji sigurno još mnogo uloga koje me čekaju, ali ovakve nagrade i trenuci u životu ne moraju uvek da donesu mnogo. Istrenirala sam sebe da nemam velika očekivanja. Ali, ako bude mnogo ponuda i novih uloga - to će biti divno - kazala je Jasna.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nebojša Babić/Promo

evropski oskarJasna ĐuričićKvo vadis Aida?nagradarattop_slider