NAUČNICI TVRDE: Nošenjem hirurške, a naročito FFP2 maske rizik od zaraze koronavirusom drastično pada

Udaljenost od tri metra nije dovoljna za zaštitu od infekcije koronavirusom, jer se virus na toj udaljenosti može preneti u roku od pet minuta. Ipak, nošenjem medicinske ili FFP2 maske rizik od infekcije dramatično pada, pokazala je nedavno sprovedena studija.

Istraživanje tima s Max Planck Instituta za dinamiku i samoorganizaciju u Gotingenu pokazuje u kojoj meri maske štite i pod kojim uslovima nošenja. U tom istraživanju naučnici su odredili maksimalni rizik od infekcije u brojnim situacijama, uzimajući u obzir nekoliko faktora koji dosad nisu bili uključeni u slične studije.

- Nismo ni pomislili da je na udaljenosti od nekoliko metara potrebno tako malo vremena da se zarazna doza apsorbuje iz daha nosioca virusa - kaže upravnik Instituta Eberhard Bodenšac, koji podseća da su takvi susreti i kontakti gotovo neizbežni u školama, restoranima, klubovima pa čak i na otvorenom prostoru.

FFP2 maske znatno smanjuju rizik od infekcije

Koliko god je rizik od infekcije visok bez zaštite za usta i nos, ova studija potvrđuje da su maske FFP2 ili KN95 posebno efikasne u filtriranju zaraznih čestica iz vazduha koji se udiše, posebno ako su čvrsto pripijene na licu. Dokazano je da ako i zaražena i nezaražena osoba nose dobro pripijene FFP2 maske, maksimalni rizik od infekcije nakon 20 minuta kontakta nešto je veći od jedan naprema hiljadu, čak i na najmanjoj udaljenosti. Ako su maske loše postavljene, verovatnoća zaraze raste na oko četiri posto.

U slučaju medicinskih maski, virus će se verovatno preneti u roku od 20 minuta s maksimalnom verovatnoćom od deset posto.

- U svakodnevnom životu, stvarna verovatnoća zaraze je sigurno 10 do 100 puta manja - pojašnjava Bodenšatc, dodajući da je rizik od infekcije tada dominantno ograničen na vazduh koji izlazi i ulazi na krajevima maske.

U proračunima rizika od infekcije, tim iz Gotingena uzeo je u obzir niz faktora koji pre nisu bili uključeni u slične studije. Istraživači su tako proverili kako slabo pripijanje maske umanjuje zaštitu i kako se to može sprečiti. Golamhosein Bageri, rukovodilac istraživačke grupe, pojašnjava kako u slučajevima kada rub maske nije pripijen uz lice, kao rizik od infekcije dominira vazduh koji izlazi i ulazi na krajevima maske.

- Maska se može odlično prilagoditi obliku lica ako njenu metalnu traku savijete u zaobljeni W pre nego što je stavite. Tada čestice infektivnog aerosola više ne prolaze kroz masku, a ni naočare se više ne magle - dodaje Bodenšatc.

Iako detaljna analiza istraživača iz Gotingena pokazuje da uske FFP2 maske pružaju 75 puta bolju zaštitu u poređenju s hirurškim maskama i da način na koji se maska ​​nosi čini veliku razliku, čak i medicinske maske značajno smanjuju rizik od infekcije u poređenju sa situacijama bez ikakve zaštite za usta i nos.

Zato je jako važno da ljudi nose maske tokom pandemije, kaže Bageri, a Bodenšatc dodaje:

- Naši rezultati još jednom pokazuju da je nošenje maski u školama i uopšte vrlo dobra ideja.

Izvor: N1/ba.n1info.com
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

FFP2 maskehirurške maskekoronavirusKovid-19maskepandemijapandemija koronavirusazaraza koronavirusom