Izložbom "Zajedno stvaramo" USAID svečano obeležio 20 godina partnerstva sa Srbijom

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležava dvadeset godina partnerstva sa Srbijom, uz slogan "Zajedno stvaramo". Povodom ovog važnog jubileja, na izložbi pod nazivom " 20 godina partnerstva – Zajedno stvaramo" predstavljena su neka od partnerstava ostvarena tokom protekle dve decenije širom Srbije, uz najavu dalje prijateljske saradnje. Multimedijalna izložba je održana u Jugoslovenskoj kinoteci, a svečanom otvaranju su prisustvovali predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić i predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, dok su domaćini skupa bili NJ.E. ambasador SAD u Srbiji, Entoni Godfri i direktorka misije USAID-a u Srbiji, Suzan Fric.

Od 2001. godine, USAID je uložio 882 miliona dolara namenjenih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije, a izložba je postavljena sa namerom da se predstave neki od najuspešnijih projekata iz oblasti preduzetništva, agrobiznisa, obrazovanja, saradnje sa lokalnim samoupravama i mnogih drugih oblasti.

U saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i civilnim društvom, USAID je realizovao hiljade aktivnosti širom zemlje, u cilju unapređenja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta i podrške težnjama Srbije da postane članica Evropske unije.

U nastojanjima USAID-a da pomognu privredi naše zemlje da bude konkurentnija, radu na jačanju vladavine prava, unapređenju sposobnosti državnih institucija, borbi protiv korupcije, ali i protiv posledica pandemije izazvane virusom COVID-19, važan partner je bila Vlada Republike Srbije.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, zahvalila se USAID-u na saradnji i podršci građanima Srbije:

- USAID je već 20 godina partner Vladi Srbije, i ne samo Vladi, već i privrednicima, pojedinačnim kompanijama koje imaju potencijal za rast i razvoj, poljoprivrednim gazdinstvima, nevladinim organizacijama i udruženjima građana, medijima. U tom partnerstvu i saradnji, USAID je uvek bio fleksibilan, stabilan i iskren partner. Slogan kojim se obeležava 20 godina partnerstva – Zajedno stvaramo, upravo, i na najbolji način, odražava naš zajednički rad tokom ove dve decenije. Verujem da ćemo zajedno nastaviti da menjamo stvari na bolje – našu poslovnu klimu, preduzetničke aktivnosti, digitalnu pismenost i sve one oblasti koje će biti potpora Srbiji i njenim građanima za još brži napredak i bolju budućnost - izjavila je predsednica Vlade.

U ime ambasade SAD, prisutnima se obratio američki ambasador Entoni Godfri.

- Tokom prethodne dve decenije, USAID je radio ruku pod ruku sa ljudima širom Srbije. USAID i njegovi partneri treba da budu ponosni na ono što su zajedničkim inicijativama postigli. Podrška koju je USAID pružio malim privrednicima, od obezbeđivanja opreme i tehnologije do pomoći u poboljšanju njihovih proizvoda, boljem međusobnom povezivanju i osvajanju domaćeg i inostranih tržišta pomogla je Srbiji da otvara nova, bolje plaćena radna mesta. U isto vreme, saradnja sa državnim institucijama doprinela je tome da institucije bolje reaguju na potrebe građana. Od srca čestitam USAID-u i njegovim partnerima ovaj važan jubilej! - izjavio je Godfri.

- USAID ove godine takođe obeležava 60 godina postojanja i predstavlja najveću bilateralnu razvojnu agenciju koja posluje u preko 100 zemalja sveta. Srbija se pokazala kao snažan razvojni partner i mi nastavljamo saradnju. U narednih pet godina, planiramo da nastavimo da gradimo na osnovama koje smo zajedno postavili. Takođe, fokusiraćemo se na energetski sektor, zaštitu životne sredine, nastavak saradnje sa lokalnim samoupravama, kao i na podršku projektima usmerenim na razvoj preduzetništva i demokratski razvoj Srbije - izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Gosti izložbe su pozvani da se pridruže članovima osoblja misije USAID-a i predstavnicima NVO ADRA u prikupljanju donacija konzervirane hrane za beskućnike u Beogradu. Donirani praznični poklon paketi biće podeljeni 20. decembra ove godine.

Izvor: Nedeljnik.rs
Foto: Goran Zlatković

Ana BrnabićEntoni Godfriivica dačićsrbijaUSAIDZajedno stvaramo