STUDIJA POTVRDILA: Avokado može da pojača hranljive supstance drugih namirnica

Jasmin Probst, profesorka na Univerzitetu Volongong u Australiji, želela je da istraži efekte avokada na zdravlje. Ona i tim istraživača analizirali su postojeća istraživanja u nacionalnoj anketi o ishrani i telesnoj aktivnosti od 2011. do 2012. godine.

Proučavali su informacije o konzumiranju avokada u australijskoj populaciji, kao i potrošnji drugih hranjivih supstanci.

Na osnovu analize, zaključili su da je avokado snažno povezan sa nizom pozitivnih zdravstvenih pokazatelja. Kao prvo, povećani unos avokada bio je u korelaciji sa nižom telesnom težinom i manjim opsegom struka.

- Primetili smo da je veća konzumacija avokada bila povezana i sa značajno manjom konzumacijom "džank fuda" - dodaje Probst.

Ovi rezultati potvrđuju ono što se već zna o avokadu, a to je da je super izvor zdravih masti, siromašan ugljenim hidratima i bogat vlaknima i da je odlična opcija koja može da vas zasiti.

Avokado je takođe prepun vitamina i minerala, a autori studije napominju da čak deluje i kao pojačivač "hranjivih supstanci" kada se jede sa drugom hranom, jer su mnogi hranjivi sastojci topivi u mastima.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

avokadohranljive supstancemineraliopseg sturkatelesna težinavitaminizdravlje