LAKO DO ZDRAVE I HIDRIRANE KOŽE: Kojih pravila treba da se pridržavate prilikom kupanja i tuširanja?

Tokom hladnog perioda godine, naša koža podložnija je dehidrataciji, isušivanju i perutanju, naročito usled tuširanja i kupanja vrućom vodom i neadekvatne nege nakon ovog čina. Otkrivamo vam kako da izbegnete ovaj scenario...

Za mnoge, dugotajno tuširanje vrućom vodom umirujuće je i opuštajuće bekstvo od stvarnosti. Ipak, koliko god ovaj ritual prijao našoj psihi, on može negativno da utiče na kožu. Zapravo, tuširanje vrućom vodom može prouzrokovati crvenilo, zatezanje i svrab, i to od glave do pete. Suva, osetljiva koža posebno je "ranjiva", zbog čega je izuzetno važno pronaći ravnotežu između prijatnog tuširanja/kupanja i održavanja njenog zdravlja. A ta misija počinje s odgovarajućom temperaturom vode prilikom tuširanja, posebno u hladnom periodu godine, ali i usvajanjem najboljih navika tokom kupanja i nege nakon ovog čina.

Koja je idealna temperatura vode za tuširanje?

Stručnjaci su saglasni da je idealna temperatura vode za tuširanje i kupanje ona koja je za nijansu toplija u odnosu na temperaturu vašeg tela. Izbegavanje visokih temperatura veoma je važno jer one mogu ugroziti nivo vlage u koži, što će se svakako reflektovati na izgled, osećaj i opšte zdravlje kože. Kožna barijera sastoji se od proteina i ulja koji sprečavaju isparavanje vode iz kože, štiteći je od spoljašnjih uticaja. A to je svakako jedna od prvih linija odbrane od infekcije i zagađenja.

Vruća voda iritira površinu kože na više načina. Ona izaziva upalu koja može dovesti do narušavanja normalne kožne barijere. Nadalje, visoke temperature vode takođe mogu da isperu prirodna ulja s kože koja su i te kako važna za zadržavanje vlage.

Kako hladnoća utiče na kožu?

Kako napolju postaje sve hladnije, vlaga isparava iz vazduha, podstičući i isparavanje vlage s površine naše kože. Uz to, hladni vetrovi dodatno isušuju kožu, a vrući tuševi popularniji su zimi. No, kombinacija suvog, hladnog vazduha napolju s toplom vodom pod tušem dvostruko slabi kožnu barijeru i isušuje kožu.

Koje sredstvo za tuširanje odabrati?

Pravilna rutina čišćenja podjednako je važna kao i temperatura tuširanja kada je u pitanju zdrava, hidrirana koža. Najvažnija stvar koju treba da znate? Čišćenje neadekvatnim sredstvom može isušiti kožu, uklanjajući prirodna ulja i zdrave bakterije. Trebalo bi da posegnete za nežnim, pH izbalansiranim "čistačima" koji imaju pH mnogo bliži koži.

Kako održati adekvatan nivo hidratacije nakon tuširanja/kupanja?

Kada izađete iz tuš-kabine ili kade, važno je da dobro osušite kožu – kako biste izbegli iritacije. U roku od jednog minuta nakon sušenja, neophodno je da nanesete hidratantni preparat. Mleko za telo uglavnom je hranljivije, što ga čini pogodnim za suvu kožu, dok losion za telo rashlađuje kožu – zbog visokog sadržaja vode.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

hidrirana kožakožakremakupanjelepa kožalosionmleko za telonega kožetuširanjevruća vodazdrava koža