MEKANE I TOPLE: Koje tkanine su najbolje za zimsku sezonu?

Decembar je uveliko tu, a sa njim i niske temperatutre. Konačno imamo priliku da izvučemo naše mekane vunene džempere i čizme do kolena, stvari koje su previše tople da bismo ih nosili u bilo koje drugo doba godine, a mogu da izgledaju tako zanimljivo. Međutim, koja je odeća prava za ovo doba godine?

Najbolje tkanine za zimu su i izolacione i tople, ali dovoljno prozračne da ne zadržavaju vlagu vašeg tela. Nošenje vunenog tvida ili flanela osiguraće da ostanete suvi i prepečeni jer su tkanine na bazi vune odlični izolatori, one zadržavaju vazduh koji upravlja toplotom.

Merino vuna i kašmir dominiraju jer njihova fina, meka vlakna omogućavaju odličnu ravnotežu između topline i prozračnosti. Takođe se prirodno brzo suše, i što je najvažnije, ne izazivaju svrab.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Koje tkanine bi trebalo da izbegavamo kada temperature padnu?

Mnogima omiljeni pamuk, zapravo je jedan od najgorih za nošenje zimi. Iako je pamuk prirodno vlakno, ono upija vlagu i ne drži dobro toplotu. Pošto ponekad nećete moći da se odreknete pamuka u potpunosti, predlaže se da obučete nešto ispod njega.

Sintetičke tkanine poput poliestera i akrila takođe treba izbegavati zimi. Ne dišu, zadržavaju toplotu i podstiču znojenje.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

džemperiflanelkašmirmerino vunapamuktkaninevuneni tvid