DESET DELOTVORNIH NAČINA: Kako da uđete pozitivniji u narednu godinu?

Kako se još jedna godina bliži kraju, tako je vreme za rekapitulaciju. U nadi da će 2022. doneti takozvano "bolje sutra", predlažemo vam razmišljanja koja vam mogu pomoći da se osetite bolje.

Budite zahvalni

Nekada se previše fokusiramo na negativne aspekte u životu, pa zaboravimo koliko zapravo imamo sreće. Mislite na sve što ste postigli, i na sve važne ljude iz važeg okruženja. Prvo kažite hvala, kako biste nešto dobili od života.

Dajte sebi oduška

Imanje visokih očekivanja od sebe sasvim je u redu, sve dok ne počnete da se kinjite. Priznajte poraze, ali priznajte i pobede. Čuvajte i volite sebe, jer ćete tako biti najproduktivniji i za sebe i za svoju okolinu.

Vežbajte strpljenje

Ne kaže se džabe da je strpljenje vrlina. To posebno važi u ovim vremenima kada stvari želimo sada i odmah. Ali često ne ide sve po planu, što se najčešće ispostavi kao dobro. Udahnite duboko, i brojte do deset.

Promenite perspektivu

Stvari zaista jesu onakve kakvim ih mi vidimo. Dovoljno je da promenite vizuru, i da neka situacija postane manje crna a više bela. Postaćete pozitivniji ukoliko date okolnosti protumačite na više načina.

Posvetite se i telu i umu

Treba da se hranite zdravo i odvojite vreme za fizičke aktivnosti, ne samo zbog spoljašnje lepote i zdravlja, već i zbog unutrašnjeg mira. Nalaženje balansa nije jednostavno, ali nije ni nemoguće.

Neka slabosti postanu snaga

Zvuči komplikovano, ali zapravo nije. Sve što treba jeste da nedostatke učinite korisnim. Na primer, ako niste pričljiva osoba to je dobro jer onda možete da budete odličan slušalac.

Uživajte u malim stvarima

Možda jeste opšte mesto, međutim te naizgled male stvari i sitnice zaista puno znače. Važno je da ste svesni šta je to što vas lično čini srećnim, makar to bila i šetnja parkom sa kafom u ruci.

Izbegavajte negativno okruženje

Teško da možete biti pozitivni ako ljudi oko vas stalno ističu negativne aspekte u prvi plan. Naravno da niko nije non-stop srećan i zadovoljan, što ipak ne znači da ima pravo da vas mentalno truje.

Počnite da učite nešto novo

Završite ovu godinu i započnite sledeću tako što ćete odabrati neki hobi. Bilo da je to učenje novog jezika, sviranje instrumenta ilu kurs šivenja suština je da uvek napredujete i stičete veštine.

Učinite da se drugi osećaju dobro

Humanost i empatija treba da budu imperativi. Zato obratite pažnju na sve one koji vas okružuju. Nasmejte nekog, pomozite, pitajte, zagrlite; jednostavno budite tu kad treba.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

duhempatijahobihumanostnegativno okruženjenova godinasrećastrpljenjeteloučenjeumzadovoljstvozahvalnost