MINISTAR PROSVETE BRANKO RUŽIĆ NAJAVIO: Fokus u 2022. godini su digitalizacija obrazovnog sistema i više dece u vrtićima

Dva glavna zadatka koja će biti u fokusu u 2022. godini jesu dalja digitalizacija obrazovnog sistema i investicije, poručio je resorni ministar Branko Ružić i izrazio uverenje da će zbog bolje epidemijske situacije u prosveti, sve više visokoškolskih ustanova preći na tradicionalni model nastave.

Ružić je rekao da će se nastaviti sa povećanjem kapaciteta u vrtićima, odnosno, da će se obezbediti 11.000 novih mesta za mališane širom Srbije.

- Započećemo izgradnju predškolskih ustanova u Vladičinom Hanu, Prokuplju, Smederevu i Šidu. Plan je da završimo započeto u 2021. godini, a to su dva objekta u Kruševcu, kao i objekti u Loznici i Merošini - naveo je Ružić, ističući Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji se realizuje uz podršku Svetske banke, prenosi Tanjug.

On je rekao da su do sada u deset jedinica lokalne samouprave završene adaptacije i opremanje soba u vrtićima i dodao da će se u 2022. godini privesti kraju pripremanje dokumentacije za izgradnju kapitalnog projekta u Studentskom gradu u Beogradu.

- Izgradiće se novi toranj sa 1.000 novih mesta za naše akademce - rekao je Ružić i dodao da se očekuje završetak Studentskog doma u Nišu, kao i rekonstrukcija doma na Karaburmi koja bi trebalo da usledi krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Ministar je naglasio da je u velikoj meri olakšan upis dece u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, kao i na visokoškolske ustanove, putem usluge e-upisa, preko Kancelarije za informacione tehnologije. On je naveo da će se još više opremati digitalne učionice, te da će nastavnicima biti podeljeno 18.500 računara, a podeljeno je oko 500 štampača osnovnim i srednjim školama širom Srbije.

- Ova podrška nije značajna samo sa aspekta obavljanja redovnih aktivnosti, već i za sticanje digitalnih kompetencija, kako nastavnog kadra, tako i učenika. Stavićemo u funkciju registar udžbenika, implementiraćemo i nove funkcionalnosti u okviru Jedinstvenog informacionog sistema prosvete - naveo je ministar.

On kaže da Ministarstvo vodi šest registara u okviru JISP-a, koji je povezan sa 14 različitih registara, odakle se, dodaje, dobijaju povratne informacije kako da se bolje kreira obrazovna politika.

- Uradićemo fino nijansiranje obrazovnog sistema, tako da on kao takav pruži nova znanja i veštine mladim ljudima koji će im omogućiti da nađu svoje mesto u svetu rada - ukazao je Ružić i dodao da se uveliko radi na projektu izgradnje zajedničke zgrade Geografskog fakulteta i Fakulteta za bezbednost, koja će se graditi na Novom Beogradu, a trebalo bi da primi oko 33.000 studenata.

- Među projektima su i Fakultet primenjenih umetnosti i Fakultet muzičke umetnosti - dodao je Ružić.

Na pitanje kako ocenjuje nastavu u još jednoj godini epidemije, Ružić odgovara da nije izgubljen nijedan školski ni akademski čas i da je displina u sprovođenju mera dala rezultate. Izrazio je zahvalnost roditeljima, učenicima, nastavnom i vannastavnom osoblju na odgovornosti i izrazio očekivanja da će se u školama što duže primenjivati neposredna nastava, kao i da će više visokoškolskih ustanova preći na takav model.

- Onlajn-nastava predstavlja veoma značajan alat koji smo implementirali, možda kao jedna od prvih država ne samo u regionu, već i u Evropi i uspeli da se preko noći prilagodimo situaciji -poručio je Ružić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

branko ružićđacidecafakultetikoronavirusministarstvo prosvetenastavaobrazovanjeosnovna školaprosvetaškolesrednja školastudentiučenicivrtići