UŽIVAJTE BEZ GRIŽE SAVESTI: Šest zdravih zamena za šećer tokom praznične sezone

Otkrivamo vam šest zamena za šećer tokom praznika, kako biste u ovim danima uživaju u đakonijama, na zdrav način i bez griže savesti.

Kada pomislimo na novogodišnje i božićne praznike, većina nas odmah pomisli na svu tu ukusnu hranu, slanu i slatku, u kojoj uživamo skoro pa mesec dana. Ipak, čak i u ovom periodu, ma koliko nam nedostižno zvučalo, stručnjaci savetuju da vodimo računa o količini hrane koju tokom dana unosimo, ali i o samim kalorijama.

A šećer, kao što znamo, u nagomilavanju kalorija ima glavnu ulogu. I u ovom slučaju nije samo u pitanju smanjenje kalorija i sprečavanje nagomilavanja kilograma. Rafinisani šećer loše utiče na celokupno zdravlje našeg organizma. Ipak, to ne znači da ne možemo da uživamo u poslasticama, ali na zdraviji način. A kako, otkrivamo vam u nastavku.

Šest zamena za šećer

1. Kolači, keksići, torte i deserti

Naravno, ove đakonije sastavni su deo praznične trpeze, ali sve te poslastice prepune su šećera. Za početak, prilikom pripreme ovih slatkiša možete prepoloviti količinu šećera iz recepta. I niko neće primetiti, osim vas. Uz to, umesto rafinisanog šećera možete koristiti kokosov šećer, urme, med ili steviju.

2. Ovsena kaša ili smutiji

Rafinisani šećer sastavni je deo kupovnih ovsenih kaša i smutija. Zato je savet da ih pravite sami, a da za slatki ukus, umesto šećera, koristite med ili javorov sirup. Time ćete utoliti glad za slatkim, sprečiti pad šećera u toku dana i napade gladi.

3. Praznična pića

Vruća čokolada, punčevi, kuvana vina… pića koja su sastavni deo praznika neretko sadrže dosta šećera. Ipak, količinu šećera (i kalorija) možete smanjiti korišećenjem zamena poput stevije za punč ili pak meda za vruću čokoladu ili kuvano vino. Uz sve to, ukus će biti bogatiji!

4. Kafa

Velike su šanse da tokom pripreme hrane za praznike ispijate koju šoljicu kafe više, za energiju. Ipak, potrudite se da ne pijete zaslađenu kafu, jer ona utiče na skok šećera u krvi, i nagli pad, koji uzrokuje razdražljivost i glavobolju.

5. Marinade i prelivi

U salate i pečenja najčešće stavljamo marinade i prelive, koji sadrže šećer. Umesto rafinisanog zaslađivača, probajte med ili javorov sirup.

6. Grickalice

Kupovne grickalice prepune su aditiva, soli i šećera. Izaberite zdravije varijante poput domaćih kokica, pečenog kukuruza ili leblebija.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

hranakafakalorijekokoskuvano vinomarinademednova godinanovogodišnji prazniciovsena kašapečeni kukuruzprazniciprelivipunčrafinisani šećeršećersmutiurmevruća čokoladazdrave grickalice