POJAVA KOJU NE SMETE IGNORISATI: Šta znači ako se prekomerno znojite u toku noći?

Telo nas uvek upozori da nešto ne funkcioniše kako treba, zato treba pažljivo osluškivati svoj organizam.

Stručnjaci tvrde da su najopasnija zdravstvena stanja ona koja ne daju simptome. Da vam nedostaje vitamin B12, organizam vam u početku neće signalizirati, ali ako ste u deficitu duže vreme, može doći do razvoja anemije, neuropatije, vaskularnih i kognitivnih poremećaja i drugih opasnih tegoba, navodi se u članku objavljenom u "Electronic Journal of General Medicine".

Kako se navodi, karakteristični simptomi onih koji su imali nedostatak vitamina B12 bili su umor i izraženo noćno znojenje.

Naveden je primer pacijenta starog 57 godina, koji je četiri godine unazad patio od noćnog znojenja, zbog čega je morao da menja posteljinu svakog jutra. Karakteristično je da mu se znojio samo gornji deo tela, a stanje se pogoršavalo nakon konzumiranja alkoholnih pića. Kada je utvrđeno da boluje od nedostatka vitamina B12 prepisana mu je terapija, a nakon samo tri meseca lečenja nestao je i propratni simptom.

Osećaj napetosti, problemi sa koncentracijom, kosom i kožom (ekcemi, dermatitis, gljivice), malaksalost, umor, bolovi u mišićima su takođe simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina B12. Takođe može da se javi trnjenje i ukočenost, što je rezultat oštećenja živaca koje je podstakao nizak nivo kiseonika u ćelijama.

Izvor: Lepaisrecna.mondo.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bolestibolovi u mišićimanedostatak kiseonikanedostatak vitamina B12nivo kiseonika u krvinoćno znojenjeprekomerno znojenjeumorvitamin b12zdravljeznojenjeznojenje preko noći