BOŽIĆNA TRPEZA: Kojih sedam jela bi trebalo da se nađu na vašem stolu za najradosniji hrišćanski praznik?

Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, koji se slavi danas, 7. januara. Brojni običaji su vezani za taj dan, kao i za Badnje veče, koje je dan pre - 6. januara, pa su ova dva praznika neraskidivo vezana. Božić je i dan kada prestaje Veliki božićni post, koji je trajao 40 dana, pa se trpeza, uz nezaobilaznu božićnu pečenicu, šareni od raznih slanih i slatkih đakonija. Ipak, Božić je dan mira i skromnosti, a kako kaže Goran Radenković, profesor bogoslovskog fakulteta "Sveti Sava" u Beogradu, i božićna trpeza bi trebalo da bude, skromna, ali aristokratski otmena i svečana.

Postoji hrana koja toga dana mora biti na trpezi, ali nikako ne treba preterivati u spremanju, već "preterujte" u vremenu provedenom s bližnjima, pokažite vašu ljubav, privrženost i čestitost, jer tome zapravo Božić služi.

Predlozi za božićnu trpezu

- Slava Bogu, mir na zemlji, i među ljudima dobra volja, to je esencija Božića - kaže profesor Radenković uz konstataciju da se s božićnom trpezom poslednjih godina ipak malo preteruje.

Pokušajte ove godine da ne mislite samo o hrani koju ćete staviti na sto tog dana i, kao što uvek radimo kad je o praznicima reč, i sada vas savetujemo da što manje vremena tih dana provodite u kuhinji, a što više sa porodicom i prijateljima.

Na božićnoj trpezi obavezno je imati ovih sedam namirnica, odnosno jela, koja su u davna, siromašnija, vremena simbolisala po jedan dan u nedelji:

1. Česnica

Božićni hleb, odnosno česnica, zauzima centralno mesto božićne trpeze. Nemojte je kupovati, umesite je sami. Biće dobra, sigurni smo. Mesi se od belog brašna i sadrži onoliko delova koliko je ukućana za prazničnim ručkom. Pravi se u kružnom obliku i u nju, pored toga što se obavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više članova ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično, što simbolizuje zdravlje, stoku, veru...

2. Božićna pečenica - pečenje

Odmah pored česnice, ako ne i "rame uz rame" sa njom stoji i božićna pečenica. Bez prasećeg ili jagnjećeg pečenja ovaj praznični ručak ne može proći. Možete ga kupiti ili ispeći sami u rerni, što je uvek bolji izbor. Za božićnu pečenicu dovoljno je da nabavite plećku sa rebrima ili zadnji deo buta praseta, a mi vam predlažemo da je spremite po receptu starih majstora sa juga naše zemlje.

3. Suvo voće i urme

Svakako su urme i suvo voće jedan od najvećih simbola Božića, što se tiče hrane. Nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti posle ručka. Uz urme, možete poslužiti suve smokve, kajsije, brusnice, suvo grožđe... Danas barem postoji veliki izbor kad je suvo voće u pitanju.

4. Predjelo

Božićni ručak, posle lomljenja česnice, svečano "otvara" predjelo. A domaćica svakog doma se potrudi da ovaj početak ručka bude bogat, pa na ovalu za predjelo obavezno mesto se podrazumeva za: suhomesnate proizvode, pršutu, slaninu, kavurmu, pihtije, sir, kajmak... Kajmak se veoma lepo slaže sa ukusnom česnicom, ali predjelo možete složiti kako vaša porodica i vi volite. Nije obavezno da sve bude na ovalu. Uostalom, ručak je tek počeo.

5. Salate

Ukoliko vam je malo dosadila ruska salata, koja je tako neodoljiva u vreme novogodišnjih praznika, napravite Mimozu, po domaćem receptu. I jedna i druga salata su kod nas veoma popularne i brzo se pripremaju. To je tek predlog. Vi ćete, naravno, prema vašim afinitetima, možda odabrati salatu od testenina, šunke, povrća, raznih sireva, ili jednostavno na sto izneti kisele krastavčiće, cveklu i kiseli kupus.

6. Domaća supa ili čorba

Svečani božićni ručak nezamisliv je bez kvalitetne domaće supe ili čorbe. Kakvu god volite, morate je servirati - pileću ili teleću sa puno povrća ili gustu kokošju supu sa domaćim rezancima. Knedle, zašto da ne? Kada je ručak svečan, neka sva jela budu takva, pa i vi napravite ukusnu i mirišljavu teleću čorbicu.

7. Sarma

Jedno od omiljenih srpskih jela - sarma, dobro je došao gost svake trpeze i u svakom periodu. Da li je mrsna, sa puno mesa, luka, šargarepe i malo pirinča, posna, od vinovog lista ili zelja, uvek volimo da je vidimo na trpezi. Božić nije izuzetak. Naprotiv. Napravite klasičnu sarmu u listovima kiselog kupusa ili malo promenite, pa napunite papriku, paradajz, ili sadržaj za sarmu umotajte u listove zelja ili sličnog zelenila.

Izvor: Premiumsrbija.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

božićbožićna pečenicabožićna trpezabožićni praznicičesnicadomaća čorbadomaća supaGoran Radenkovićhranajelapečenjepredjelosalatesarmasuvo voćeurme