REŠITE SE SVIH NEČISTOĆA: Detoksikacija kože nakon praznika u pet koraka

Sve što unosimo u organizam i način na koji živimo, utiče na kožu, kao najveći organ na našem telu.

Tragovi su i te kako vidljivi, posebno nakon slavlja, kada jedete previše šećera i kada nemate dovoljno sna.

Koža može da postane suva i hrapava, pa je potrebno da je oporavite.

1. Rutina i čišćenje

Razmislite o vašoj rutini nege. Koristite nežna sredstva za čišćenje i hidrataciju kože. Čistite lice od svih tragova nečistoća, uključujući šminku, prljavštinu, mrtve ćelije i razne zagađivaće iz vazduha.

Neadekvatna nega dovodi do začepljenja pora, vodi ka povećanju masnoće, nepravilnostima na licu, iritacijama, izbijanju mitisera. Očistite vaše lice ujutru i uveče, posebno je važno da se rešite svih nečistoća pre spavanja, kako bi vaša koža mogla da se odmori i obnovi preko noći.

2. Ishrana

Ako želite zdravu i čistu kožu, onda morate tako i da se hranite. Vaša ishrana mora da bude uravnotežena, bogata povrćem i voćem. Izbegavajte prekomerni unos šećera, prerađenu hranu i alkohol. Ako želite da unesete pozitivnu promenu u vaš organizam, počnite od detoksikacije organizma i unosom kvalitetnih namirnica u organizam.

Loša ishrana i nezdrave životne navike ostavljaju beživotnu kožu, neujednačenog izgleda, dovode do crvenila i manjka sjaja. Stvaraju se bore, svrab i perutanje, a hronična dehidratacija postaje svakodnevni problem.

3. Hidratacija

Unutrašnje čišćenje, uz pravilan unos hranljivih namirnica, zahteva hidrataciju. Najlakše ćete započeti sa hidratacijom organizma tako što ćete piti dovoljno vode. Voda osigurava da sve ćelije kože povrate elastičnost i smanjuje suvoću, te pomaže izbacivanju toksina iz tela.

4. Vežbanje

Cela detoksikacija zavisi od fizičke aktivnosti. Naime, ona je može pospešiti kao što je manjak iste može usporiti. Ako niste u formi, počnite s nečim jednostavnim. Krećite se, šetajte. Bavite se jogom ili meditacijom.

Blagodeti ovih aktivnosti su nemerljive, a njihov učinak ćete početi da osećate brzo.

5. San

Dovoljno sati kvalitetnog sna je preko potrebno organizmu. Tokom spavanja, koža se oporavlja od svih oštećenja i upala, a brišu se i podočnjaci. Zanemarivanje rutine kvalitetnog sna loše je za vaše telo, posebno za kožu, jer ono dodatno pogoršava njeno stanje, poput akni, crvenila, suvoće, raznih alergija. Dobar san regeneriše kožu, uklanja mrtve ćelije, povećava protok krvi i obnavlja kolagen i elastin.

Izvor: Objektiv.rs/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

čišćenje licadetoksdetoksikacija kožehidratacijaishranakožalepotalicenečistoćeneganega koženega licapraznicirutinaSanvežbanje