ULAZNICA ZA EU: Putovanja uz "instant-vizu" od proleća

Za ulazak u neku od zemalja Evropske unije, građanima Srbije od ove godine biće potrebna dozvola ili "instant viza" koja će koštati sedam evra. Iz Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS) još nije saopšteno kada će ova pravila početi da se primenjuju, ali je bilo najava da bi već od proleća ovo trebalo da postane uslov za ulazak u EU. Time će 1,4 milijarde ljudi iz više od 60 zemalja, koje su do sada mogle slobodno da ulaze u šengen zonu, biti primorano da apliciraju za ovu "ulaznicu" ili kako je još nazivaju "putno odobrenje", pre nego što krenu u bilo koju od zemalja EU.

Ovakva praksa nije novost, jer ona već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS datira još od 2016. godine. Plan je da se na ovaj način, pomogne oko bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na ukupno 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.

Osim Srbije, na ovom spisku su se, između ostalih našle i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD. Što je najvažnije sistem će biti veoma lak, brz i jednostavan, iako će on obuhvatiti ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.

Građani Srbije koji budu želeli da putuju u EU moraće da popune onlajn aplikaciju posle čega će svi podnosioci zahteva, od 18 do 70 godina ovu uslugu platiti sedam evra, dok će za maloletne osobe viza biti besplatna. Posle podnošenja zahteva u roku od nekoliko minuta na i-mejl adresu će stići odobrenje koje će navodno važiti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko važi pasoš podnosioca zahteva.

Postoji mogućnost i odbijanja zahteva za vizu. Prema podacima sa sajta Evropske komisije, još nije precizirano od kog datuma ETIAS počinje da se primenjuje. Na zvaničnom sajtu stoji objašnjenje da je reč o automatizovanom IT sistemu koji je napravljen kako bi se sprečili rizici od nezakonitih migracija, ali i epidemije, kao i da će se na ovaj način olakšati prelazak granica za većinu putnika koji ne predstavljaju rizik.

- U posebnim slučajevima u kojima su potrebne dodatne provere putnika, izdavanje odobrenja za putovanje može potrajati do 30 dana. ETIAS-ova dozvola biće obavezni uslov za ulazak u šengenske države. Zajedno s putnim ispravama ovaj dokument će se takođe proveravati prilikom prelaska granice EU - navedeno je na sajtu Evropske komisije.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

evropska unijainstant vizaputno odobrenjeputovanjašengen zona