DRŽAVA SNOSI DOBAR DEO TROŠKOVA: Vantelesna oplodnja omogućava ženama da zatrudne i u kasnijim godinama

Na temu steriliteta i zašto sve više parova ima problem da zatrudni, kao i kada je trenutak da se razmatra opcija vantelesne oplodnje, govori prof. dr Siniša Stojić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Novog Sada.

Mnogo je parova koji imaju problem da dobiju dete. Oni se često suočavaju sa razičitim problemima i nedoumicama.

Kako doktor navodi veliki broj parova je uvek čekao ili da spontano ostvari trudnoću ili da to uradi vantelesnom oplodnjom (VTO).

- Kad je VTO krenula da egzistira na našim prostorima, bio je ogroman red parova koji je čekao na vantelesnu oplodnju. Tako da se ne može reći da ih je ranije bilo manje, a sada ih ima više. Ono što je napravilo veliki prodor je to da je danas VTO mnogo dostupnija i da država snosi dobar deo troškova, što značajno olakšava parovima. Država plaća i četiri pokušaja VTO, za žene do 43 godine - kaže dr Stojić.

Doktor dodaje da je sve veći broj porođaja koji nastaju kao rezultat VTO i na neki način se to favorizuje, jer nudi veliku šansu parovoma, koji do sada nisu mogli da se ostvare kao roditelji.

- I ranije i danas, najveći problem je neplodnost kod muškaraca, a vantelesna olodnja jeste jedan od načina da se ovo deplasira i da to predstavlja konačno rešenje za neplodnost - kaže doktor.

Žene se kasnije odlučuju na trudnoću

Dr Stojić kaže da "sada imamo jednu činjenicu da se sve veći broj odlučuje za rađanje u nekim, da kažemo, poodmaklim godinama, koje možda nisu idealne godine za rađanje. Sa druge strane postavlja se pitanje koje su to idealne godine. Kada god žena zatrudni, dobro došlo je".

- Međutim, tačno je da postoji određeni optimumi kada je bolje da žena rađa - napominje doktor.

Danas su mnogobrojni problemi, smatra doktor, kako u društvu, tako i na socijalnom planu i na ličnom planu, koji na neki način odlažu momenat zatrudnjivanja, i to možda stvara određenu psihološku tenziju kod trudnica, a što rezultuje možda neadekvatnim obraćanjem lekaru, neadekvatnim kontrolama i neadekvatnom brigom o toj trudnici.

- Činjenica je da je došlo do pomeranja biološkog časovnika i kod žena i kod muškaraca. Sve veći broj žena se odlučije za rađanje u kasnijim godinama, a upravo im vantelesna oplodnja to i omogućava i predstavlja u tim situacijama konačno rešenje - kaže on.

Prema podacima Instituta Dr Milan Jovanović Batut, 4.000 trudnoća se završi nepovoljnim ishodom, od ćega 1.200 čine spontani pobačaji.

- Nije ovo vreme dovelo do 4.000 neuspešnih trudnoća 1.200 pobačaja, statistike su uvek bile takve - smatra doktor.

Da li lekar može da predvidi loš ishod?

- Ono što je jako bitno je raditi na kulturi naših žena da se obraćaju lekaru, da odlaze na vreme kod lekara. Zna se tačno koliko je predviđeno pregleda u toku jedne normalne trudnoće, a to je jednom mesečno, kada se rade određeni pregledi i laboratorijske analize. Postoje određeni protokoli kojih se treba držati - kaže doktor i dodaje:

- Ukoliko je to zadovoljeno, imamo mogućnost smanjenja nepovoljnog ishoda. Vi ne možete nikada takve ishode apsolutno smanjiti, jer ne možete od svake trudnoće napraviti uspešnu trudnoću, ali možete da prevenirate to i pružite trudnici adekvatnu zaštitu, uputite je tamo gde treba, organizujete sve što oko nje treba i nadati se da će do kraja sve biti u redu.

On je istakao da zdrave trudnice imaju jednu vrstu brige, da one kojima je potrebno više pregleda, to i dobiju, i da je potrebno da se rizične trudnoće tretiraju mnogo bolje nego što je to do sada bilo. I to je način da se prevenira loš ishod kod trudnoća.

Uticaj društvenih mreža

Svedoci smo da se se saveti o trunoći neretko traže, umesto kod lekara, na društvenim mrežama.

Dr Stojić kaže da je to nažalost praksa u današnje vreme i da ne misli da je to dobar način informisanja jer ne možete na taj način da dobijete pravu informaciju.

- Pravu informaciju trudnica treba da dobije od profesionalca, što znači od lekara koji se konkretno bave tom problematikom, ne preko društvenih mreža, i ne preko sajtova, jer će uvek nedostajati dodatno objašnjenje. To dovodi do anksioznosti i frustracija, i tada trudnice nisu u stanju da prepoznaju pravu dimenziju svoga stanja, pa tumače sve kako one misle i postavljaju dijagnoze kako se njima dopada. Ipak, ono što je potrebno je direktna dobra komunikacija sa lekarom - zaključio je doktor.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bebadecaginekologgodineproces vantelesne oplodnjeSiniša Stojićstarija trudnicasterilitettrudnicatrudnoćavantelesna oplodnjaVTO