UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU: Osam namirnica smanjuju apetit i želju za slatkišima

Osim jake želje za slatkišima, normalno je da se javlja i osećaj gladi, a ako ste na dijeti, jasno je da vam upravo on otežava put do cilja. Dobra vest je da određene namirnice mogu da drže apetit pod kontrolom.

Studija je pokazala da 97 odsto muškaraca često ima jaku želju za hranom, dok je kod žena taj procenat 68.

Zbog toga vam predstavljamo osam namirnica koje smanjuju apetit:

1. Kokice

Kokice su ultimativna grickalica kada gledamo filmove ili kada jednostavno odmaramo kod kuće. Međutim, osim toga što su ukusne i zdrave, one stvaraju osećaj sitosti i smanjuju naš apetit, pa ako nekada budete gladni, a ne želite da unesete mnogo kalorija, kokice su pravi izbor.

2. Crna čokolada

Crna čokolada u sebi sadrži kakao koji je dosta gorči od mlečne čokolade. Ovaj kakao smanjuje brzinu vašeg varenja i tako stvara osećaj sitosti i sprečava glad. Zato je dobro da uvek imate malo crne čokolade sa sobom kako biste u nezgodnim trenucima pobedili glad.

3. Grčki jogurt

Ne samo što je zdrav i hranljiv, on vam pomaže i da manje jedete. Iako u sebi sadrži veće količine šećera, on takođe sadrži i proteine i druge hranljive sastojke koji će vas dobro zasititi i koji će umanjiti vaš apetit. Zato je grčki jogurt odlična užina za sve one koji vode računa o svom fizičkom izgledu.

4. Bademi

Proteinska namirnica koja sadrži dosta ugljenih hidrata i posle samo nekoliko grama smanjuje želju za hranom, a pruža dosta vitamina i energije koja će vam pomoći da ostanete snažni i energični.

5. Voće i povrće

Visok koncentrat vitamina, a malo sastojaka koji vas goje. Voće i povrće su sjajni obrok za sve one koji su na dijeti i vaša ishrana trebalo bi što više da sadrži ovih prirodnih slatkiša.

6. Avokado

Avokado u sebi sadrži dobre masti i ugljene hidrate, a samo jedan je dovoljan da vam drastično smanji želju za hranom.

7. Humus

Humus je sjajan i možete ga koristiti kao namaz. Međutim kada se upari sa povrćem, onda čini dobitnu kombinaciju za vaš organizam.

8. Jaja

Jaja su odličan izvor proteina i predstavalju najbolji doručak. Daće vam energiju i omogućiti snagu za čitav dan, a posle njih nećete osećati glad nekoliko sati.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

apetitavokadobademicrna čokoladagladgrčki jogurthumusjajakokicenamirnicepovrceproteinisitostslatkišivišak kilogramavoćeželja za hranom