NIZ ČARŠAV KROZ PROZOR: Devedesetjednogodišnji Italijan nastradao bežeći iz staračkog doma

Ima li sloboda cenu? Za 91-godišnjeg Marija Finotija iz mesta Papoce na severu Italije nije bilo dileme: želeo je da se vrati svojoj kući po svaku cenu!

U italijanskoj provinciji Rovigo 91-godišnji štićenik jednog staračkog doma pokušao je da pobegne spustivši se niz zavezane čaršave kroz prozor svoje sobe. Nažalost, preminuo je od posledica pada.

Nemirnog i slobodnog karaktera, ovaj krepki dekica živeo je u domu za stare poslednjih godinu dana, jer više nije mogao da vodi brigu o sebi.

Ženu i decu nije imao, želeo je da ostane slobodan, citiraju Finotija njegovi poznanici.

Želja za slobodom koštala ga je na kraju i života. Verovatno nameravajući da se vrati kući, nedaleko od doma u kojem je bio smešten, Mario je jednog jutra zavezao čaršave i preko njih se spustio kroz prozor svoje sobe na prvom spratu.

Čaršavi su izdržali, ali se deka verovatno nezgodno prizemljio i ugruvao toliko prilikom spuštanja da je dobio kontuziju pluća i preminuo.

Rođacima koji su ga posećivali nije nagoveštavao da ne želi da bude u domu.

Predsednik opštine ga je dobro poznavao, jer je Mario često dolazio u njegovu kancelariju pod bilo kakvim izgovorom, a onda bi dugo i vatreno razgovarao s njim o politici, koja ga je mnogo zanimala.

Došao bi autobusom, iako već u desetoj deceniji, a predsednik Opštine bi potom angažovao kombi da ga vrati kući.

Poslednjih godina Mario je bio sve usamljeniji, jer su poumirali mnogi njegovi prijatelji sa kojima se družio.

Šta se tačno dešavalo u njegovoj glavi kada je odlučio da na taj način pobegne - nikada se neće saznati. Marijeva poslednja avantura završila se tragično.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bekstvočaršaviitalijapreminuoprozorsmrtstarački dom