KRIZNI ŠTAB DONEĆE ODLUKU ZA MANJE OD MESEC DANA: Četvrta doza vakcine ili produženje sertifikata?

Za manje od mesec dana članovi Kriznog štaba doneće odluku o daljoj imunizaciji građana Srbije, odnosno da li će biti uvedena četvrta doza vakcine protiv kovida-19 ili će zeleni sertifikat, za sve koji su primili tri doze, biti produžen, odnosno važiće duže od sedam meseci.

- Očekujem da za mesec dana, možda i ranije, naš Nacionalni komitet za imunizaciju donese odluku o produžavanju sertifikata posle treće doze vakcine ili ćemo uvesti četvrtu dozu. To je sada pod velikim znakom pitanja, jer je omikron stekao prirodni imunitet, ne samo vakcinalni - rekla je za dnevne novine "Nova" virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović.

Ona je kazala da četvrta doza još nije razmatrana i da je potrebno videti kako se kreće količina antitela posle buster doze kod građana koji su je primili, a za to treba još vremena.

U narednih nekoliko nedelja, prema njenim rečima, biće razmotrena mogućnost produžavanja sertifikata za kompletno vakcinisane, pa će u tom slučaju ovaj dokument biti "zelen" duže od sedam meseci.

- Ne mogu da kažem da će važenje sertifikata biti neograničeno, dok ne vidimo da li će se pojaviti ponovo novi soj i da li će biti još doza... Ipak, tri doze će svakoga zaštititi od teških formi bolesti - naglašava Jovanović, profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Takođe, virusolog Milanko Šekler u izjavi za "Novu" ne veruje da će biti neophodna četvrta doza, osim za ljude koji su u rizičnim grupama, odnosno imaju pridružene bolesti.

- Oni koji spadaju u rizične grupe, a to su stariji građani, hronični bolesnici, svi ljudi narušenog zdravlja će možda morati da prime još jednu dozu. Ostali su zaštićeni sa tri doze čak i od omikrona, koji se jako brzo širi i zaražava veliki deo populacije, ali vakcinisani ga preleže poput prehlade, bez težih simptoma - kaže Šekler.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

buster dozačetvrta dozakoronavirusKovid-19omikrontreća dozavakcina