SIGNALI ZA UZBUNU: Na koje bolesti ukazuje znojenje dlanova?

Znojenje je način na koji se telo hladi. Palmarna hiperhidroza, koja predstavlja prekomerno znojenje dlanova, je stanje je kod kojeg se dlanovi znoje mnogo više nego što je potrebno da bi se ohladili.

Iako je normalno da se nekome povremeno znoje dlanovi zbog teskobe ili stresne situacije, groznice, vežbanja ili kao nuspojava pojedinih lekova, hiperhidroza dlanova može da bude hroničan problem bez bilo kakvog jasnog uzroka.

Hiperhidroza ostalih delova tela

Hiperhidroza može da zahvati i druge delove tela, kao što su tabani (plantarna hiperhidroza) ili prepone i pazuh (aksilarna hiperhidroza).

Plantarna hiperhidroza često se javlja uz palmarnu hiperhidrozu, ali znojenje dlanova može da se pojavi i uz prekomerno znojenje bilo kog dela tela.

Iako znojenje dlanova može da bude neprijatno i frustrirajuće stanje, ono samo po sebi nije opasno. Međutim, ako se dlanovi znoje kao posledica nekog drugog zdravstvenog stanja, možda će biti potrebno lečenje.

Kada se znojenje dlanova javlja uz druge ozbiljne simptome, kao što su vrtoglavica, bol u grudima, mučnina ili otežano disanje, tada može da ukaže ​​na srčani udar. Bilo bi dobro da potražite hitnu pomoć za bilo koju kombinaciju ovih simptoma.

Koji se drugi simptomi mogu pojaviti sa znojenjem dlanova?

Simptomi znojenja dlanova često počinju već u detinjstvu ili adolescenciji, a uglavnom se radi o hroničnom problemu, tvrdi "Health Grades". To se zove primarna fokalna hiperhidroza, pri čemu, nema osnovnog uzroka.

Ponekad je znojenje dlanova simptom drugog zdravstvenog stanja ili nuspojava lekova, što se naziva sekundarna hiperhidroza.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

dlanovihiperhidrozapalmarna hiperhidrozazdravljeznojenjeznojenje dlanova