ŠTETI KOŽI: Ne preterujte sa pilingom

Piling je jedna od najboljih stvari koje su se u beauty sferi desile čovečanstvu! Međutim, sećate se da se prilično često naglašava da se sa pilingom ne sme preterivati, te da je minimalni razmak između dva tretmana sedam dana? Ovo znači da, ako ne vodite računa, lako može da se dogodi da koži zapravo odmognete umseto da joj pomognete.

Pitate se kako je moguće da neka tako mirišljava i savršena smesa može da vam učini nešto što je sasvim u suprotnosti sa beskrajno glatkom, nežnom i mekom kožom? Da, i to se dešava...

Kako da znate da ste preterali sa pilingom?

Kada je vaša koža pilingovana preko mere, ona gubi svoje površinske zaštitne ćelije i potrebnu vlagu. Upravo zato, ona može da bude izuzetno suva, ali i sjajna - jer usled glatkoće i gubitka zaštite lakše nego inače odbija svetlost. Crvenilo, zatezanje, peckanje i iritacija takođe mogu da budu znaci da ste preterali sa pilingom.

Kada preterujete sa pilingom duže vreme, na kraju može da se dogodi da zapravo ubrzate proces starenja, uništite zdrave ćelije kože i pospešite hiperpigmentaciju. Prosto, ako vaša koža u poslednje vreme izgleda staro, umorno i ispijeno, možda ste zaista načinili ovu beauty grešku, pa čak i iz najbolje namere.

Kako da oporavite kožu?

Za početak, naravno, prestanite sa ovakvim tretmanom. Fokusirajte se na hranljive proizvode za negu kao što su tonik, serum i hidratantna krema. Koristite blage proizvode bez sulfata i mirisa, a pronađite one koji rade na "popravljanju" oštećene barijere i koji imaju prirodna ulja koja oponašaju lipide (ulje noćurka, suncokretovo ulje, sojino ulje, ulje slatkog badema ili ulje jojobe).

Kako da sledeći put izbegnete preterivanje sa pilingom?

Dok se piling kose ili tela može sprovoditi jednom nedeljno, piling lica obično sprovodimo češće usled korišćenja šminke ili zbog raznih nečistoća i zagađivača iz spoljašnje sredine. Zato, kada je u pitanju lice, nemojte se pilingovati češće od 4-5 puta nedeljno i radite to isključivo uveče. Ovo važi za sve tipove kože, ali naročito za onaj osetljivi, skloniji iritacijama.

Još jedan savet je, svakako, da jednostavno slušate svoju kožu. Kada primetite da je suva, da zateže, da vas proizvod koji koristite peče, očigledno je da nešto nije u redu. Počnite da smanjujete i isključujete takve proizvode kako biste videli u čemu je problem a, na kraju dana, ukoliko niste sigurni - dermatolozi su uvek tu da vam pomognu!

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

glatka kožahidratantna kremakožanega kožepilingpiling kosepiling kožeserumsuva kožatonik