PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbija prva u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti

Karcinomi su odgovorni za umiranje više od osam miliona ljudi širom sveta godišnje, od čega četiri miliona umre u najproduktivnijem životnom dobu. I ove godine 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka, Srbija dočekuje na neslavnom prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti. Godišnje u našoj zemlji oboli više od 40.000 ljudi, a gotovo 30.000 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

- Svi znamo da je vreme u lečenju raka najvažniji resurs i saveznik. Godinama ponavljamo da je rak izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Ipak, vreme za onkološke pacijente u Srbiji je i dalje nepremostiv protivnik jer se dešava da provedu više meseci u procesu dijagnostike, brojnih pregleda, konzilijuma, laboratorija, uputa, komisija... Kada su određene onkološke bolesti u pitanju, ponekad od prvog pregleda pa do početka terapije prođe više od 200 dana. Kada završe sa svim tim procedurama, zdravstveno stanje im je takvo da lekari mogu samo da konstatuju da je bolest uznapredovala - rekao je Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije i dodao:

- Za neke mogućnosti za lečenjem više i ne postoje. Kroz našu kampanju "Nema čekanja" želeli smo da ukažemo na ovaj problem i konačno su nadležni to prepoznali. Naime, Ministarstvo zdravlja se saglasilo da formiramo radnu grupu, koju će pored predstavnika Ministarstva zdravlja i Foruma pacijenata Srbije, činiti i istaknuti stručnjaci koji se bave dijagnostikom i lečenjem pacijenata s malignim bolestima.

Cilj radne grupe za prioritizaciju u lečenju i dijagnostici onkoloških pacijenata Srbije je da sagleda koji su to najčešći problemi sa kojima se pacijenti suočavaju i da predloži rešenja koja bi ubrzala ili skratila vreme do početka lečenja.

- Država će ulagati u kapacitete za lečenje onkoloških pacijenata jer svi mogu da se razbole od tih teških bolesti. Verujem da će formiranje radne grupe doprineti poboljšanju i efikasnosti u lečenju najtežih bolesnika jer šira slika koju će nam dati pacijenti i struka kao i predlozi mera, umnogome mogu pomoći u zajedničkom rešavanju problema - rekao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

broj preminulih od kanceraForum pacijenata Srbijekancermaligne bolestiMarko Milovanovićministarstvo zdravljaMirsad Đerlekonkološki pacijentirakSvetski dan borbe protiv rakatumor