PRVOG DANA NA POSLU: Čuvar galerije iz dosade docrtao oči na slici vrednoj milion dolara

Čuvena slika "Tri figure" Ane Leporskaje poslata je na restauraciju nakon što je utvrđeno da je čuvar po njoj crtao hemijskom olovkom tokom svog prvog radnog dana, kada mu je bilo dosadno tokom smene.

Vrednu avangardnu sliku oštetio je "zaludni" čuvar kome su privukle pažnju bezlične figure na umetničkom delu u ruskoj galeriji. Oštećenje slike, koja je u vlasništvu Tretjakov galerije u Moskvi, primetili su posetioci još u decembru, ali zbog "malih" oštećenja policija nije htela da reaguje, međutim sada je utvrđeno ko je bio vandal, piše "The Guardian".

"Tri figure" Ane Leporskaje naslikane su između 1932. i 1934. godine i bile su osigurane na 75 miliona rubalja (1.3 miliona dolara, 740.000 funti). Delo je bilo izloženo kao deo izložbe apstraktne umetnosti u Predsedničkom centru Boris Jeljcin u Jekaterinburgu.

Aleksandar Drozdov, izvršni direktor Jeljcin centra, nije identifikovao čuvara u izjavi, ali je rekao da je radio za privatnu kompaniju za obezbeđenje i da je otpušten.

Kustos izložbe, Ana Rešetkina, rekla je da je slika vandalizovana "olovkom marke Jeljcin centar".

- Njegovi motivi su još uvek nepoznati, ali administracija veruje da je to bila neka vrsta propusta u razumu - rekla je ona.

- Mastilo je malo prodrlo u sloj boje, pošto titanijumska bela koja se koristi za farbanje lica nije prekrivena autorskim lakom, kao što je to često slučaj u apstraktnom slikarstvu tog vremena - napisao je Ivan Petrov u "Art Newspaper".

- Na sreću, vandal je crtao olovkom bez jakog pritiska, pa stoga reljef udaraca u celini nije narušen. Leva figura je takođe imala mali sloj boje na licu - rekao je Petrov.

Vandalizam su 7. decembra prvo primetila dva posetioca koji su podigli uzbunu sa službenikom galerije. Slika je uklonjena sa izložbe i vraćena u Tretjakov galeriju u Moskvi.

Stručnjaci za restauraciju u Tretjakovu procenjuju da bi restauratorski radovi koštali 250.000 rubalja (4.600 dolara).

Jeljcin centar je prijavio štetu policiji 20. decembra, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova Jekaterinburga prvobitno odbilo da podnese tužbu jer je šteta procenjena kao "neznačajna". Ruski mediji su preneli da se Ministarstvo kulture kasnije žalilo kancelariji generalnog tužioca na nereagovanje, a prošle nedelje je policija objavila da je otvorila istragu.

Osumnjičenom preti novčana kazna i zatvor do tri meseca.

Jeljcin centar je od tada postavio zaštitne ekrane preko preostalih dela na izložbi.

Ovo nije prvi put da je slika vandalizovana u Rusiji: 2019. je muškarac osuđen na dve i po godine zatvora nakon što je "napao" sliku Ivana Groznog u Tretjakovu, otkinuvši je motkom od barijere koja štiti delo. Isto delo je 1913. godine takođe napao psihički bolesnik koji ga je tri puta prerezao nožem.

Izvor: Nova.rs
Foto: RT - Youtube/PrintScreen

Ana Leporskajačuvargalerijaiz dosaderestauracija slikerusijaslikavandalizam