Prevencija je ključ za reproduktivno i seksualno zdravlje žena

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je da je neotuđivo pravo žena da samostalno odlučuju o svom reproduktivnom zdravlju i dodala da se mora dizati svest o važnosti prevencije.

Povodom obeležavanja Dana svesnosti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, ona je navela i da je jedno od najvažnijih pravo na telesni integritet.

- Poslednjih dana svedoci smo napada na jedno od najvažnijih prava, a to je pravo na odlučivanje o svom životu, zdravlju i pravu na telesni integritet. Danas kada se obeležava Dan svesnosti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju treba podsetiti da je neotuđivo pravo žena da samostalno odlučuju o svom reproduktivnom zdravlju, da planiranje porodice mora da bude u skladu sa potrebama i žena i muškaraca, da kontracepcija mora biti dostupna svima i da se mora dizati svest o važnosti prevencije - navodi se u pisanoj izjavi.

Prema dostupnim podacima u Srbiji su 2019. godine od raka grlića materice obolele 1.044 žene, 438 žena je umrlo od ove bolesti, a Srbija je peta zemlja u Evropi po stopi obolevanja od raka grlića materice.

- Posebno je važno pružiti dodatnu podršku ženama iz višestruko marginalizovanih grupa, jer ako znamo da svega 56 procenata Romkinja samostalno odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju kao i da ženama sa invaliditetom često nisu dostupne zdravstvene usluge u oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja onda je jasno da o ovom pitanju moramo da razmišljamo svakodnevno i da efikasno radimo na poboljšanju situacije - navela je Mihajlovićeva.

Poručila je da napredak u ovoj oblasti postoji, te da je rezultat zajedničkog delovanja svih aktera. Dodala je da se mora biti još odlučniji kada je u pitanju poboljšanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena u Srbiji, preneo je Tanjug.

- Svako dovođenje u pitanje već dobijenih ženskih prava poput onog da samostalno odlučuje o svom telu je vraćanje unazad u zajedničkoj borbi za rodnu ravnopravnost - zaključila je ona.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

prava ženaprevencijarak grlića matericereproduktivno zdravljerodna ravnopravnosttelesni integritetzorana mihajlović