SMANJITE NJIHOVU KONZUMACIJU: Koje namirnice mogu da prouzrokuju masnu jetru?

Nealkoholna masna jetra je stanje kod kog se masnoća nakuplja u jetri i smatra se najčešćom hroničnom bolesti jetre u odrasloj populaciji. Može da bude bezopasna, ali može i da eskalira i postane ozbiljan zdravstveni rizik.

Hrana i pića koja konzumirate mogu da imaju značajnu ulogu u dovođenju vaše jetre u opasnost ili mogu da pomognu da ovaj vitalni organ održite zdravim.

Nova istraživanja otkrivaju da je konzumiranje crvenog mesa povezano sa povećanim rizikom od razvoja masne jetre.

U studiji, objavljenoj u časopisu "Clinical Nutrition", istraživači sa Harvardske medicinske škole i Harvard T.H. škole javnog zdravlja Čan, pregledali su podatke od oko 78.000 žena u periodu od dve decenije.

Otkrili su da su one žene koje su jele jednu porciju ili manje crvenog mesa nedeljno imale značajno manji rizik od masne jetre od onih koje su jele više, a one koje su jele crveno meso svakog dana, ili više puta dnevno, imale su najveći rizik.

Istraživači su primetili ove efekte i za prerađeno i za neprerađeno meso.

Prerađena hrana dolazi sa čitavim nizom zdravstvenih opasnosti, uključujući slabljenje vašeg imunskog sistema i povećanje šanse za razvoj niza hroničnih bolesti.

- Potrebne su dodatne studije da bi se procenila uloga koju crveno meso i crveno prerađeno meso imaju kada je u pitanju ova hronična bolest jetre - prokomentarisala je studiju Kristin Kirkpatrik, registrovani dijetetičar na Klivlendskoj klinici, u intervjuu za "Eat This Not That" i dodala:

- Za početak, jedite više namirnica biljnog porekla, manje rafinisanih ugljenih hidrata, šećera i prerađene hrane i uživajte u crvenom mesu na isti način na koji biste uživali u kolačićima - kao poslasticama koje se povremeno uzimaju.

Vredi izvršiti zamenu gde god možete. Na kraju krajeva, ljudi sa ovom hroničnom bolešću su pod povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, ali i dijabetesa tipa 2, između ostalih zdravstvenih problema, prema U.S. Nacionalnom institutu za dijabetes, bolesti organa za varenje i bolesti bubrega.

Masna jetra ima nekoliko simptoma, ako ih uopšte ima, pa ako ste zabrinuti, verovatno ćete morati da se obratite svom doktoru radi daljeg ispitivanja. Ali nekoliko znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju su umor i bol u gornjem desnom delu stomaka, u predelu jetre.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

crveno mesohranamasna jetranamirnicepićeprerađena hranaprerađeno mesošećerugljeni hidrati