FRIZERI SAVETUJU: Izbegnite deset uobičajenih grešaka prilikom pranja kose

Da li kosu šamponirate jednom kada je perete? Onda pravite jednu od najčešćih grešaka u pranju kose, prema frizerima.

Nastojite da manje perete kosu, jer to omogućava vašem temenu da se prilagodi i proizvodi samo potrebnu količinu ulja. Možda će vam trebati neko vreme da se naviknete ako ste serijski dnevni perač kose, pa pronađite šta "radi" u vašem slučaju. Ako imate finu kosu, preporuka je da je perete svaka dva do tri dana, dok osobe sa debljom kosom mogu i do pet dana bez šamponiranja.

Šamponiranje

Ako govorimo o šamponu, veoma je važno odabrati proizvod dobrog kvaliteta koji ne sadrži sulfate i parabene. Ovi sastojci čine da se šampon zapeni, što je zadovoljavajuće i nešto što smo bili uslovljeni da povezujemo sa "čistom kosom", ali takođe isušuju kosu i čine da boja izbledi, upozoravaju stručnjaci.

Efekat pene izazvane šamponima sa ovim sastojcima guli kosu više nego što je potrebno, što može dovesti do masnoće usled prekomerne proizvodnje ulja. A kada odaberete šampon, koristite ga dva puta kada perete kosu.

Prvo ispiranje jednostavno uklanja masnoću i prljavštinu, nešto što svaki šampon može da uradi objasnili su koloristi. Sekundarno pranje vam daje rezultate za koje ste kupili šampon. Na primer, ako kupite hidratantni šampon, on čisti pri prvom pranju, ali samo deponuje hidratantna svojstva pri drugom. I nemojte koristiti previše šampona i trebalo bi da se peni u vašim rukama, a ne na kosi.

Masaža

Kada se šampon nanese na kosu, odvojite malo vremena za masažu vlasišta. Koristite vrhove prstiju i čvrsto prelazite kružnim pokretima preko glave. Izbegavajte da koristite nokte ili da budete previše agresivni. Minimalni pritisak je najbolji. Zatim podignite kosu da biste otkrili delove ispod. Onda bi trebalo da ponovite ceo proces, ali koristite malo manje šampona i pene. Što se tiče ostalih proizvoda, pobrinite se da imate pristojan regenerator, ali nemojte ga nanositi previše. Iscedite višak vode iz pramenova pre nanošenja, a balzam stavite na vrhove kose. I razmislite o dodavanju maske za kosu vašem nedeljnom režimu nege kose.

Maska

Nežno stisnite kosu peškirom pre nanošenja kako biste izbegli da se razblaži i ostavite da deluje deset minuta savetuju frizeri. Steknite naviku da koristite masku jednom nedeljno za dodatni sjaj. Da biste završili proces pranja, još jednom isperite kosu hladnom vodom. Ako ne isperete kako treba, vaša kosa će biti ravna i beživotna. Hladna voda će zatvoriti kutikulu.

Tvrda voda

Ako živite u oblasti tvrde vode (vode pune minerala), trebalo bi da razmislite o tome da možda isperite kosu gaziranom vodom. Ali ovo ne mora biti tako dekadentno kao što zvuči. Brend supermarketa je u redu, kažu stručnjaci. Ugljen-dioksid u vodi podiže mineralne naslage sa vlasišta i kose, ostavljajući ih sjajnim i bez nakupljanja. Takođe, stručnjaci savetuju da treba izbegavati upotrebu peškira za sušenje kose - umesto toga koristite turban od mikrovlakana da biste smanjili kovrdžanje i oštećenje vlasi.

Deset najčešćih grešaka pri pranju kose:

- Prečesto pranje kose
- Korišćenje neodgovarajućih proizvoda za vaš tip kose
- Ne primenjujete dvostruko šamponiranje
- Korišćenje previše proizvoda
- Ne masirate skalp
- Ne podižete kosu
- Ne koristite redovno maske za kosu
- Ne ispirate kosu hladnom vodom
- Ne koristite gaziranu vodu
- Koristite peškir

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

gazirana vodagreškeispiranje kosekosalepotamasaža glavemaska za kosunega kosepeškirpranje koseproizvodi za kosušamponšamponiranjesušenje kosetip kose