OBRATITE PAŽNJU: Šta sve može da dovede do toga da postanete zaboravni?

Ljudski mozak razvrstava, sprema i ponovo vraća po potrebi mnoštvo informacija koje svakodnevno upijamo. Zbog toga ne čudi to što se povremeno javljaju "greške" zbog kojih zaboravljamo neke od stvari sa kojima smo se susreli.

Stanje postaje zabrinjavajuće samo kada "epizode zaborava" počnu da se učestalo ponavljaju.

Postoji nekoliko razloga koji mogu da prouzrokuju da vam se pamćenje u poslednje vreme pogorša, piše "Times od India".

- Trajni stres ili zabrinutost mogu da dovedu do toga da se mozak oseća umorno, što otežava fokusiranje i brigu o svakodnevnim poslovima.

- Hronična depresija je povezana sa kognitivnim oštećenjima, pa zbog toga oni koji se bore sa ovim problemom mogu da imaju i slabije pamćenje.

- Slab kvalitet sna može takođe značajno da utiče na vaše pamćenje. Spavanje pomaže pomlađivanju uma i jača opreznost.

- Nedovoljan unos određenih supstanci, poput vitamina B1 ili B12, može takođe da doprinese slabljenju pamćenja. Zbog toga se preporućuje da se konzumira nutritivno bogata hrana jer ona može da poboljša zdravlje vašeg mozga.

- Određeni lekovi, poput na primer antidepresiva ili lekova protiv anksioznosti, kada se konzumiraju kontinuirano mogu takođe da pogoršaju probleme s pamćenjem.

- Povreda glave može biti još jedan razlog za češće zaboravljanje stvari, zbog čega je važno da takve povrede nastale u sportu ili u nekoj nesreći budu pravilno lečene.

- Promena nivoa hormona povezana sa menopauzom može da dovede do promene raspoloženja i problema sa spavanjem, a ponekad može da utiče i na pamćenje.

- Preveliki unos alkohola usporava centralni nervni sistem i može da ostaviti posledice na pamćenje tokom vremena.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

alkoholdepresijalekovimenopauzapamćenjepovredaSanspavanjestreszaboravnostzdravlje mozga