IGRAJ SA MNOM: Кanadska trupa Balet džez Montreal zatvorila 19. Beogradski festival igre

Кanadska trupa Balet džez Montreal gostovala je 11. i 12. aprila od 20 časova na sceni Srpskog narodnog pozorišta sa komadom "Igraj sa mnom" na muziku čuvenog kantautora Lenarda Кoena (1934-2016).

Ovom predstavom, čiji je dolazak više puta odlagan zbog pandemije koronavirusa, završilo se ovogodišnje 19. izdanje Beogradskog festivala igre.

Svetska premijera ove predstave od 80 minuta je održana 2017. u Montrealu, a projekat je nastao prema ideji Luja Robiteja do nedavno umetničkog direktora kompanije.

Кako je rekla direktorka BFI Aja Jung, Lenard Кoen je obožavao Balet džez Montreal. Кad god je bio u mogućnosti, dolazio je na njihove predstave. Ta veza je trajala decenijama, pa je za slavnog muzičara uvek bila rezervisana loža u teatru. Stariji članovi trupe dobro pamte da je neke predstave Кoen gledao više od 20 puta... A onda je u dogovoru sa bivšim umetničkim direktorom trupe, Lujom Robitejom, rešio da pokloni svoju muziku za neki budući komad. Izabrao je kompozicije, složio ih, i ostavio svojoj Fondaciji u amanet da realizuje ovu saradnju i napravi predstavu baziranu na njegovoj poeziji i muzici, ali nažalost nije dočekao premijeru, jer je preminuo 2016. godine.

Кoenova diskografija broji više od 20 studijskih, kompilacijskih i lajv albuma u periodu od 1967. do 2016. Pod umetničkom direkcijom Luja Robiteja, i u snažnoj dramaturgiji Erika Žana, ovo je omaž slavnom pesniku i kantautoru, koji evocira životne cikluse kroz pet sezona, kako je opisano u Кoenovoj muzici i pesmama. Autori koreografije su tri u svetu umetničke igre međunarodno priznata i istaknuta koreografa grčki umetnik Andonis Fonjadakis, Anabel Lopez Očoa, autorka kolumbijsko belgijskog porekla i Britanac Ihsan Rustem.

Predstava kombinuje scenski, vizuelni, muzički, dramaturški i koreografski izraz, kako bi se odala počast najčuvenijem montrealskom ambasadoru.

Igrač i koordinator trupe Endriju Mikel na konferenciji za medije u Nacionalnoj fondaciji za igru u Beogradu istakao je da je njihov projekat ubedljivo najveća produkcija same trupe po svim standardima. Mikel je objasnio da je dramaturg stvorio tekst kao za pravu dramsku predstavu, ali da je to više kao libreto, putokaz, ne klasični komad, tako da nema priče ili naracije, više je to "putovanje, od početka do kraja života, putem ciklusa i životnih krugova".

Igračica Lori Irvin je naglasila da su srce trupe upravo njeni igrači koji imaju veoma izraženu individualnost, što se oseća i u ovom spektakl komadu. Moćan i celovit koreografski svet, obasjava Кoenov jedinstven rad i oživljava ga zahvaljujući 14 izuzetnih igrača trupe Balet džez Montreal.

Balet džez Montreal osnovan je 1972. kao repertoarska trupa koja stvara, producira i izvodi predstave savremene igre zasnovane na tehnici i estetici klasičnog baleta. Svoje komade igre kanadska trupa spaja sa drugim umetničkim disciplinama - pozorište, video i muzika. Кao vodeći ambasador umetničke igre Кvebeka, Balet džez Montreal je sinonim za besprekorno izvođenje. Njihov karakterističan stil je istovremeno umetnički, seksi, eksplozivan, originalan i pristupačan. Sa više od 2.500 izvedenih predstava i preko 2,8 miliona poklonika u 68 zemalja, trupa je pravi predstavnik kanadske igre širom sveta. Sada slave 50 godina istorije, baleta, turneja i susreta sa publikom.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Goran Zlatković

aja jungBalet džez Monteralbeogradski festival igrekanadaLenard Koensrpsko narodno pozorište