PREPOZNAJTE IH NA VREME: Sedam simptoma ukazuju na prisustvo dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest kod koje pankreas prestaje da proizvodi insulin. Imunski sistem osoba koje boluju od te bolesti napada i uništava ćelije pankreasa koje stvaraju insulin.

- Insulin je hormon odgovoran za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi - kaže Rejčel Arakava sa Odeljenja za endokrinologiju, dijabetes i bolesti kostiju u bolnici "Mount Sinai".

Kada telo ne proizvodi insulin, nema načina da izbaci šećer ili glukozu iz krvi.

- To čini krv koncentrisanijom, ona postaje poput meda - ističe endokrinolog Akankaša Gojal za "Health".

Neki simptomi dijabetesa tipa 1 pojavljuju se u detinjstvu, ali to se može dogoditi u bilo kojoj dobi.

- I postoji mit da je reč o genetskoj bolesti, ali nije. Većina obolelih nemaju porodičnu istoriju te bolesti - tvrdi endokrinolog Emili Brejdbart.

Ne postoji način da se spreči dijabetes tipa 1. Najbolje što možete da učinite je da pazite na simptome koji mogu da postanu vrlo opasni.

Ako dijabetes tipa 1 brzo napreduje, telo može da uđe u opasno stanje nazvano dijabetička ketoacidoza, koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

- Naša tela obično stvaraju energiju pomoću glukoze. Kod dijabetičke ketoacidoze telo mora da razgraditi masti kako bi obezbedilo "gorivo" za sebe. Kad se to događa, stvaraju se ketoni, a oni mogu da budu opasni kad se nagomilaju. Mogu da zakisele vašu krv, a od toga osoba može ozbiljno a se razboli - dodaje dr Brejdbart.

Uprkos tome što je reč o ozbiljnoj bolesti, ona može da se leči. Čim primetite da nešto nije u redu, javite se svom lekaru.

Sedam simptoma na koje bi trebalo obratiti pažnju jer mogu da ukažu na prisustvo dijabetesa tipa 1:

Često mokrenje

Učestalo mokrenje jedan je od tri glavna simptoma dijabetesa tipa 1. Bez insulina, šećer se nakuplja u krvotoku i zgušnjava krv.

Bubrezi deluju kao filter i uklanjaju sve što u krvi ne ni trebalo da se nađe. Dakle, kad imate previše šećera u krvi, bubrezi moraju da rade pojačano.

Preterana žeđ

Budući da često mokrite, vaše telo gubi puno tečnosti i osećate preteranu žeđ. Tako ulazite u začarani krug.

- Puno pijete tečnosti, preterano mokrite - kaže dr Gojal.

Ako pojačano mokrite, a ne pijete dovoljno tečnosti, može doći do dehidratacije. Simptomi tog stanja su glavobolja, mučnina i nesvestica. Uz to, dehidratacija može da povisi nivo šećera u krvi i produbi problem.

Neobjašnjiv gubitak kilograma

Bez šećera koji ih održava, izgladnele ćelije počinju da traže alternativne izvore energije.

Kada telo počne da razgrađuje masnoće i mišiće za potrošnju energije, to može da dovede do nenadanog gubitka kilograma, čak i ako jedete normalno.

Ali gubitak težine događa se i zato što telo ne dobija potrebne kalorije iz glukoze.

- Kad telo ne može da iskoristi glukozu, u osnovi mokrite sve te kalorije. Dakle, ne stvarate energiju niti apsorbujete kalorije iz onoga što jedete - objašnjava dr Brejdbart.

Umor

Umor je relativno čest simptom bilo koje autoimune bolesti. Kad je telo napadnuto, teško pronalazi energiju potrebnu za obavljanje dnevnih aktivnosti.

Umor se može manifestovati kao, na primer, ubrzano disanje čak i kad se niste toliko opteretili.

Slatkasti zadah ili miris mokraće

Kad telo počne da razgrađuje masti i koristi ih kao izvor energije, moguće je da osetite slatkasti zadah. Unutar masnih kiselina nalaze se ketoni, uključujući aceton. On je krivac za slatki, voćni miris.

- Dah čiji miris podseća na voće jedan je od znakova da je vaše telo ušlo u dijabetičku ketoacidozu. Nazovite hitnu pomoć ako iznenada osetite mučninu i povraćate, imate bol u stomaku, zadah voćnog mirisa, ubrzano disanje ili smanjen nivo svesti - poručuje dr Arakava.

Bol u želucu

Bol u želucu je komplikacija acidoze. Obično se javlja uz bol u grudima, mučninu i povraćanje, ubrzano disanje, slabost, pospanost i zbunjenost.

Zamagljen vid

Što je koncentracija šećera u krvi veća, veća je verovatnoća da će to uticati na vaše oči. Visok nivo glukoze u krvotoku može da prouzrokuje curenje tečnosti u sočivo. Ono zbog toga može da nabubri i promeni oblik, a to prouzrokuje zamagljen vid.

Nakon što počnete da kontrolišete šećer u krvi, vid bi trebalo da postane oštriji, najčešće za šest nedelja. Ako je nivo šećera u krvi stalno visok tokom dužeg perioda, može doći i do slepila.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bol u stomakudijabetesdijabetes tip 1glukozainsulinšećeručestalo mokrenjeumorzamagljen vidžeđ