Namirnice koje bude strast

Stari Grci su dokumentovali prve afrodizijake, moćne sastojke nazvane prema Afroditi, boginji ljubavi i seksualnosti. Danas i žene i muškarci rado koriste hranu kao “mamac” da privuku suprotni pol.

Neke namirnice imaju afrodizijačka svojstva, zbog svog oblika i izgleda, a neke zbog mirisa i ukusa koji utiču na povećanje seksualne želje.

I vid je dobro poznat seksualni stimulator. Kroz istoriju se smatralo da hrana koja oblikom podseća na genitalije, banane, bademi, i ona koja ima oblik jajašaca kao, recimo, kavijar ili raznovrsne semenke, pobuđuje seksualnu želju.

Avokado

Avokado je afrodizijak zbog svog oblika koji podseća na genitalije čoveka ili žensko telo, a njegova kremasta tekstura utiče na povišen nivo senzualnosti i budi osećaj prijatnosti pri pogledu na partnera.

Semenke suncokreta, voće, žitarice, masline, zeleno lisnato povrće i ulje biljnog porekla

Ove namirnice sadrže vitamin E, tzv. vitamin mladosti, koji povoljno utiče na mikrocirkulaciju i proizvodnju polnih hormona.

Špargla

Zbog svog oblika, špargla je vizuelni afrodizijak. Sadrži vitamin E i po efektu koji ima na povećanje želje za seksom, porede je sa “španskom mušicom”, moćnim afrodizijakom.

Đumbir

Đumbir potpomaže metabolizam i ubrzava cirkulaciju, pa telo brže reaguje na seksualnu stimulaciju. Pored toga, đumbir je dobar i za varenje, što pomaže da zadržite seksualnu želju i kada pojedete obilniji obrok.

Ginko biloba i ginseng

Ginko biloba i ginseng su najbogatiji izvori aminokiseline koja je neophodna za proizvodnju azot-monoksida. On je zaslužan za opuštanje zidova arterija, čime se potpomaže protok krvi, a svi znamo koliko je dotok krvi važan za polnu funkciju. Kod žena i muškaraca koji su patili od poremećaja seksualne funkcije zbog uzimanja antidepresiva, seksualna želja se povećala za 84 odsto posle uzimanja ginka, pokazala su istraživanja.


Ostrige

Za ostrige se smatra da podstiču seksualnu želju kod muškaraca. Obiluju cinkom koji je veoma važan za zdravlje genitalnog sistema. Kod muškaraca koji imaju nizak nivo cinka, uočena je slabija pokretljivost spermatozoida.

Piletina, ćuretina, riba, kvasac, cvekla i kikiriki

Piletina, ćuretina, riba, cvekla, kvasac i kikiriki su namirnice bogate proteinima, a naše telo koristi aminokiseline iz proteina i pretvara ih u nijacin, odnosno vitamin B3, koji podstiče libido i omogućava sintezu polnih hormona u nadbubrežnim žlezdama. Takođe, proširuje krvne sudove što olakšava protok krvi prema genitalnoj zoni. Žene kojima nedostaje nijacin, teško mogu da dožive orgazam, tvrde naučnici.

strast