BEZ ŠOKA PO ORGANIZAM: Kako posle posta preći na mrsnu hranu?

Nakon višenedeljnog velikog posta ljudi često umeju da preteraju s mrsnom hranom, a to nikako ne može da bude dobro za organizam, a pogotovo ne za sistem za varenje. Ishrana nakon posta treba da bude umerena da organizam ne bi pretrpeo šok.

Post podrazumeva posebnu vrstu ishrane koja isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Ukoliko ste postili ceo veliki post, sada vam neće biti lako da se vratite na mrsnu hranu jer ona sadrži priličan broj proteina i zasićenih masti. Naime, prelazak sa posne ishrane na mrsnu može loše da utiče na zdravlje i zato je važno da namirnice uvodite postepeno.

Period adaptacije na redovnu ishranu zavisi od dužine posta, pa je telu posle velikog uskršnjeg posta potrebno minimalno pet dana da se adaptira na drugačiju vrstu hrane.

Nakon posta organizmu su potrebni manji, a češći obroci. Takođe je korisno uzimati manje zalogaje hrane i dobro ih sažvakati kako bi se varenje olakšalo. S obzirom na to da se veliki postovi završavaju praznikom, veoma je bitno da ne preterujete s hranom.

Saznajte kako da izbegnete prejedanje.

Umeren doručak

Svi se posle posta užele mrsnih specijaliteta i nakon što se pričeste prijao bi im što duži uskršnji doručak. Ipak, nakon posta je važno da se u vašem tanjiru nađu mali zalogaji i da na navalite odmah na masnu hranu. Tako postepeno privikavate svoj sistem za varenje na savladavanje teških namirnica, odnosno dajete mu dovoljno vremena da svari masnoću koju ste neko vreme izbegavali.

Birajte piletinu umesto prasetine

Iako se na prazničnoj trpezi gotovo uvek nalazi pečenica, vama će biti dovoljno da se zasladite njome. Mrs otpočnite piletinom jer ona sadrži mnogo manje masti, a mnogo više proteina. Bez obzira na to što se vaš organizam od nje malo odvikao, ipak su proteini lakši za probavu od masti, a i nisu štetni za krvne sudove.

Zaboravite na torte i kolače

Mrsne poslastice sadrže margarin, maslac i mleko. Nagli unos ovih namirnica može da poremeti vaš metabolizam. Zbog toga bi bilo pametno da se i na sam Uskrs zadržite na posnim desertima. Šećerni šok je takođe opasan, tako da se preporučuje da izbegavate bilo kakve jake slatkiše jer će promena u ishrani morati da nastupi, ali polako. Takođe, energija koju unosite trebalo bi postepeno da se povećava.

Prva pomoć iz kuhinje ako imate probleme s varenjem

Đumbir – stimuliše proizvodnju sokova koji pomažu varenje hrane. Dve kašičice soka od izrendanog đumbira pomešajte s kašičicom meda u čaši vode i to popijte.

Čaj od nane – umiruje stomak i otklonja digestivne probleme. Ohlađen čaj od nane pije se polako, u malim gutljajima.

Cimet – lako dostupno sredstvo za otklanjanje digestivnih problema. Naročito je efikasan kod oslobađanja od grčeva i nadutosti. Polovinu kašičice cimeta dodajte u šolju ključale vode, ostavite nekoliko minuta i popijte dok je još toplo.

Pijte puno vode

Kao što znate, i inače je važno da pijete bar osam čaša vode dnevno, a kada sa posne hrane pređete na mrsnu, hidriranje je još bitnije. Dovoljna količina tešnosti pomoći će vašem metabolizmu da dobro radi.

Šetajte se

Najgore što možete da priredite vašem telu jeste to da prestanete da postite, da se prejedete i da legnete. To je zabranjeno. Lepo je vreme, nerdani su dani, podarite vašem telu izmučenom zimom i pandemijom bar 5.000 koraka dnevno, odnosno polusatnu šetnju. I bićete srećniji.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

čajkolačimesometabolizammrsna hranapiletinapostprejedanjetortevarenjevoda