KOBNE UV LAMPE: Manikir tretmani mogu dovesti do pojave melanoma ispod nokta

Izlivanje noktiju postalo je deo svakodnevnog života mnogih žena, pod izgovorom da će nekoliko nedelja imati besprekoran manikir. Novija istraživanja nagoveštavaju da je poslednjih godina sve više slučajeva melanoma upravo ispod nokta i oko njega. Sve su češće gljivične i bakterijske infekcije, alergije kao i ozbiljni deformiteti.

Manikir procedura podrazumeva najpre šmirglanje nokta, stavljanje lepka, zatim gela, odnosno laka koji se potom suši pod UV lampom. Sva ta hemija, navodi sagovornica "Magazina" na Prvom Radio Beograda, dermatolog dr Jovana Pelemiš, neminovno oštećuje nokatnu ploču.

Donekle povoljna okolnost je da se ti tretmani rade na tri do četiri nedelje, ali potrebno je da se nokti u toku godine odmaraju i u dužim vremenskim intervalima.

Do pojave gljivičnih i bakterijskih infekcija, po mišljenju dermatologa dolazi, pre svega, zbog nestručnog rada.

- Većina manikirki nije edukovana kako se pravilno tretira nokatna ploča. Rizik je i nedovoljno čist materijal sa kojim se radi. On bi trebalo da bude sterilan i da za svakog klijenta bude upotrebljen samo jednom - upozorava doktorka Pelemiš.

Najopasniji deo manikir procedure je zračenje UV lampom. Doktorka Pelemiš objašnjava da je zračenje iz tih lampi opasnije od onog iz solarijuma, jer je reč o UVA zračenju (u solarijumu je UVB zračenje). Zato bi bilo dobro da koža na šakama bude zaštićena nekom fotoprotektivnom kremom.

Dodaje da rizik od melanoma ipak, nije veliki. Na svetskom nivou je jedan do tri odsto, što se smatra retkim. Za sada ne postoje eksplicitne studije koje dovode u vezu izlivanje noktiju i nastajanje melanoma.

Međutim, pacijenti sve češće dolaze kod dermatologa sa vrlo neprijatnom kliničkom slikom koja nastaje kao posledica dehidracije nokta, gljivične ili bakterijske infekcije. Zato je važno da se problem na vreme prepozna. Prvi znaci su odvajanje nokta ili promene u njegovoj boji.

Mnoge žene su sklone da poveruju u sugestije nestručnih ljudi. Tako je jedna od zabluda da su ove tehnike dobre za zaštitu i jačanje noktiju. Dr Jovana Pelemiš kaže da je efekat potpuno suprotan.

Problem je u tome što, da bi se gel aplikovao, mora da se skida površinski sloj nokta. Dobra vest je da je na našem tržištu sve više prirodnih materijala za negu noktiju, pa bi to moglo i umanjiti rizik od oštećenja i oboljenja, zaključuje doktorka.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

infekcijeizlivanje noktijumanikirmelanomnokatuv lampe