NAUČNICI TVRDE: Poseta muzeja može da popravi raspoloženje

Nedavna istraživanja otkrila su neke prednosti koje imaju posete muzejima.

- Uvek sam smatrala da su umetnički muzeji umirujuće i privlačno okruženje - objašnjava psiholog Ketrin Koter sa Univerziteta Pensilvanija i koautorka novog istraživanja i dodaje da je, kada je počela da sprovodi istraživanje, želela bolje da razumem iskustva ljudi s umetnošću i posećivanjem umetničkih muzeja.

Nova studija objavljena u časopisu "Journal of Positive Psychology" objašnjava kako poseta muzeju umetnosti može da pomogne u smanjenju stresa, borbi protiv usamljenosti i učiniti život smislenijim.

- Lično sam se uvek osećala "obnovljenom" nakon poseta muzeju umetnosti, a kako sam videla da se pojavljuju programi koje nude muzeji i koji su usmereni na procvat, odnosno dobrobit, činilo se prirodnim da kopam dublje i istražujem ​​veze između muzeja i opšte dobrobiti - objašnjava Koter.

Njena studija definiše "procvat" kao krovni pojam koji se sastoji od dve komponente:

Dobrobit se, s jedne strane, odnosi na usađivanje snage, značenja i pozitivnih stanja. To uključuje negovanje pozitivnih odnosa sa drugima u vašem životu, doživljavanje pozitivnih emocija ili osećaj uključenosti u svoj život i iskustva, dok se bol, s druge strane, odnosi na prisutnost bolesti, poremećaja i negativnih stanja.

Prema mišljenju Koter, da bismo ispitali nečiji kvalitet života na holistički način, moramo da razmotrimo obe komponente procvata, piše "Psychology Today".

Nakon opsežnog pregleda literature i temeljne procene programa muzeja, Koter i njen tim identifikovali su tri glavne prednosti koje možemo dobiti od čestih poseta muzeju umetnosti:

Vredno iskustvo

Poseta umetničkim muzejima podstiče pozitivne emocije, podstiče osećaj angažovanosti što rezultira boljim kvalitetom života.

Smanjuje nivo kortizola

Posaeta muzeju umetnosti može nam pomoći u smanjenju stresa jer odmah smanjuje proizvodnju kortizola, hormona povezanog sa stresom, u našem telu.

Bori se protiv izolacije

I umetnička dela kao i posetioci u muzejima mogu da učine da se osećamo povezanije i manje izolovano. To čak može da dovede do izgradnje zajednice istomišljenika.

Dok istraživači još uvek traže konkretna objašnjenja zašto umetnost ima takav efekat na naše mentalno zdravlje, Koter proširuje nekoliko navedenih hipoteza:

Muzeji umetnosti prebacuju nas u drugu dimenziju

Budući da je umetnički muzej prostor koji se ne posećuje često, prirodno je da se osećamo prebačeno u drugi svet, neke druge epohe.

- Mogli bismo da izgubimo pojam o vremenu ili da se nađemo zaokupljeni nečim tokom naše posete muzeju. U svakodnevnom životu verovatno ne doživljavamo takva iskustva prečesto, pa se u tom smislu muzej čini jedinstvenim prostorom. Kroz ove oblike "uranjanja" možemo da podstaknemo svoje pozitivne emocije ili da se osećamo malo življe - objašnjava Koter.

Pomažu nam da se uključimo u refleksivnu misao

Poseta muzeju takođe može da podstakne razmišljanje i kontemplativna stanja koja nam omogućavaju da drugačije razmišljamo o sebi i svom životu, uspostavimo nove veze i izložimo se novim perspektivama.

- Budući da smo u mogućnosti da se malo odvojimo od spoljnog sveta, naši umovi mogu da se kreću novim putevima i mogu da nam pomognu da steknemo nove perspektive - kaže ona.

Da bi ugađaj bio kompletan, predlog je da se upoznate sa različitim epohama u umetnosti, umetnicima i nešto novo saznate o njihovim životima i stvaralaštvu, jer će vam to olakšati razumevanje njihovih dela.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

izolacijakortizolmisaomuzejposeta muzejaumetnostumetnost izolacija