DAR PRIRODE: Zašto je važno uključiti med u ishranu?

Poznato je da med može da pomogne u smirivanju upale grla, ali ovaj proizvod ima i brojne druge iznenađujuće prednosti kojih možda niste svesni. Takođe, ima i neke nedostatke.

Pomaže u smanjenju upale

Medicinska sestra Liza Endrjus kaže da med ima protivupalna svojstva. Prema studiji iz "International Journal of Research and Review", pokazalo se da prirodni med, koji nije obrađen ili filtriran, smanjuje dismenoreju (bolnu menstruaciju) i nivo prostaglandina, što potvrđuje njegove protivupalne prednosti.

Može da smanji jačinu kašlja

- Konzumiranje meda može da pomogne i u smanjenju simptoma infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući učestalost i jačinu kašlja - dodaje Endrjus.

Prema klinici "Mejo", studije su pokazale da med deluje jednako dobro, ako ne i bolje od popularnih lekova protiv kašlja koji sadrže dekstrometorfan. Ne zaboravite da med ne treba davati deci mlađoj od godinu dana.

Ublažava simptome nekih gastrointestinalnih stanja

- Konzumiranje meda može da pomogne u ublažavanju simptoma nekih gastrointestinalnih problema, kao što su dijareja, zatvor i čirevi - kaže dijetetičarka i nutricionista Lorin Okonor za "Eat This Not That". Klinika "Mejo" to potvrđuje, citirajući dokaze koji ukazuju da bi čak mogao da pomogne u smanjenju teskobe.

Može da zaštiti od slobodnih radikala

Možda ste čuli da određeni proizvodi mogu da zaštite od oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima, a među njima je i med.

- Slobodni radikali su atomi ili molekuli koje mogu da prouzrokuju oštećenja ćelija vašeg tela, a med zbog svojih antioksidativnih prednosti štiti telo od tih oštećenja - tvrdi dijetetičarka Heder Saš.

Može da zaštiti srce

Dodajte malo meda u svoj jogurt, ovsene pahuljice ili smuti kako biste iskoristili prednosti njegovih antioksidansa za kardiovaskularni sistem.

- Samo se pobrinite da nabavite visokokvalitetan, minimalno obrađen med. Antioksidansi štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala i sprečavaju razne bolesti, uključujući bolesti srca - dodaje dijetetičarka Brina Vuds.

Nedostaci konzumiranja meda

Med može da bude štetan za zube jer zbog šećera može da poveća rizik od karijesa i bolesti desni.

Uz to, mogao bi da bude problematičan za osobe sa masnom jetrom jer sadrži fruktozu.

- Fruktoza se metaboliše drugačije od ostalih izvora energije. Metaboliše se u jetri, što može da bude problematično za one koji imaju masnu jetru. Osobama s masnom jetrom obično se savetuje da izbegavaju alkohol i ograniče unos fruktoze iz tog razloga - kažu stručnjaci.

Na kraju, med neće ublažiti simptome alergije. To je mit.

- Konzumiranje meda ne pomaže kod alergija jer polen koji pčele obično skupljaju sa cveća i nije toliko jaka, pa ne izaziva imunološki sistem kao polen drveća, trave i korova, koji prouzrokuje klasične simptome sezonske alergije - ističe alergolog dr Lakia Rajt.

Med zapravo može da ima suprotan efekat.

- U nekim slučajevima konzumiranje meda može da doprinese alergijskim simptomima jer za visokoosetljive osobe unos polena čak i u malim količinama može da prouzrokuje lokalne simptome poput svraba u ustima - kaže dr Rajt.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

alergijekašaljmedmed u ishranislobodni radikalisrceupale