RECEPT DANA: Goveđi biftek sa roštilja

Sastojci:

- 250 g goveđeg filea
- ulje
- senf
- so
- biber
- suncokretovo ulje

Priprema:

Da biste dobili sočan i dobro pečen biftek sa roštilja, važna je i priprema mesa pre pečenja. Meso dobro posoliti, pobiberiti i natrljati senfom. Nakon toga, ostaviti ga u posudi, na hladnom mestu 24 sata.

Kada je biftek odležao, narezati ga na komade debljine 4 centimetra koje u ovom slučaju nije potrebno "istući". Izrezati ih i ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi. Meso nikada ne stavljati direktno iz frižidera na vatru jer tako lako može doći do prepečenosti mesa ili sredina mesa može ostati hladna. Izvaditi ga iz frižidera barem sat vremena pre pečenja.

Staviti meso na vrući roštilj ili gril tiganj i peći sa obe strane, ali tako da se meso samo jednom okrene. Ne bosti ga viljuškom. Tiganj mora biti jako zagrejan, sve do tačke dimljenja, jer se jedino tako može dobiti sočni biftek.

Tokom pečenja, biftek nekoliko puta premazati mešavinom maslinovog ulja i začinskog bilja. Tako će se dobiti još bolja, karamelizovana, smeđa boja mesa.

Dužina pečenja bifteka zavisi od ukusa. Ako volite krvavi biftek, biće dovoljno samo 5 minuta pečenja. Za srednje pečen biftek, peći ga 7 do 8 minuta, a da bi se potpuno ispekao - 10 minuta.

Ostaviti ga da odstoji nekoliko minuta kako bi se svi njegovi sokovi dobro sjedinili, pa ga poslužiti na vrućem tanjiru. Začiniti ga začinima po želji uz nekoliko kapi maslinovog ulja.

Biftek sa roštilja poslužiti uz sos od povrća ili savršeno pečene krompire iz rerne.

Ako ste ljubitelj bifteka, svakako probajte i biftek u sosu od tartufa.

Izvor: Gastronomija.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

biftekgoveđi biftek sa roštiljagovedinareceptrecept danarecepti