JEDINSTVENO ISKUSTVO: U Japanu postoje kafići u kojima možete da pomazite sovu, zeca i mungosa

Poslednjih petnaestak godina u Japanu su popularni kafići koji uz piće nude druženje sa životinjama. Potražnja je takva da ih je sve više. Gradsko stanovništvo u Japanu uveseljavaju kafići sa zečevima, ježevima, vidrama, sovama i drugim divljim životinjama.

Kafići sa životinjama najprivlačniji su za mališane, ali je među mušterijama i mnogo mladih parova, žena u tridesetim godinama i starijih, od kojih neke i kod kuće imaju ljubimce.

U tim radnjama gosti mogu da hrane i maze životinje, da ih uzimaju u zagrljaj, stave na rame i posmatraju kako se igraju. Gosti mogu i da za rođendanske proslave i žurke, iznajme prostor na nekoliko sati i sami se poigraju sa životinjama.

Neki od kafića koji drže sove i druge noćne životinje čak nude mušterijama da tokom noći posete njihov lokal i provedu nekoliko sati sa ljubimcima. U pojedinim radnjama moguće je pozajmiti i izvesti životinje na nekoliko sati, a mnogo njih na prodaju nudi i knjige, časopise, lutke, školski pribor i drugu robu inspirisanu životinjama.

Puno kafea sa životinjama iznutra izgleda kao dečja igraonica ili topla simpatična soba u kući ili stanu. Ugostitelji u njima nastoje da svojim mušterijama omoguće duži i intimniji dodir sa životinjama, odnosno da im pruže uslugu kakva je retka u zoološkim vrtovima, gde su životinje obično iza ograda i u kavezima. Reč je, dakle, o dodiru s prirodom u toplini doma - u tome i jeste smisao, pa i pozicija na tržištu ovih neobičnih ugostiteljskih radnji.

Radnici kafea obično dobro znaju koju od životinja koje drže valja ostaviti kao jednu vrstu ukrasa za posmatranje, a koje su krotkije i mirnije, te se mogu dati posetiocima u ruke.

U kafeu s ježevima "Hari", među mladima po buticima i kafićima u popularnom tokijskom kvartu Harađuku, drže više od šezdeset tih bodljikavih stvorenja, nekoliko hrčaka i jednog mungosa.

- Razlike u karakteru najviše dolaze do izražaja kada ih dodirnete. Imate ježiće koji se odmah uspavaju kada ih uzmete u ruke, naravno one koji su napeti, ali i one koji žele da se igraju, pa vam se vrte u rukama - objašnjava Naomi Kurosava, šefica kafea sa ježevima "Hari" u Tokiju.

Prvi kafić sa životinjama u Japanu otvoren je 2004. godine u gradu Osaki i bio je lokal sa mačkama. Bitan podsticaj za njihovo postojanje daju skučenost prostora za stanovanje i visoka cena mezimaca u Japanu - rasni štenci, na primer, koštaju po nekoliko hiljada dolara, zbog čega mnoge porodice sa decom sebi ne mogu da priušte držanje kućnih ljubimaca.

Iza interesovanja i potražnje za kafeima sa životinjama je, naravno, i poodmakla urbanizacija koja je gradsko stanovništvo odvojila od prirode.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

divlje životinjejapankafićikafići sa životinjamaživotinje